Vanaf dit jaar hebben meer inwoners dan normaal een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig. Dit zorgt voor extra drukte op het gemeentehuis. Het is daarom belangrijk om ruim op tijd een afspraak te maken.  

Reden extra drukte

Tien jaar geleden is de geldigheidsduur van een paspoort en identiteitskaart voor meerderjarigen gewijzigd van vijf naar tien jaar. Nu is deze tien jaar geldigheid voorbij en verlopen er veel paspoorten en identiteitskaarten tegelijk. We verwachten hierdoor in de komende periode extra drukte. We noemen dit de reisdocumentenpiek.

Wachttijd bij afspraken maken

Door de extra drukte moeten inwoners rekening houden met langere wachttijden voor het plannen van een afspraak bij het gemeentehuis. We willen inwoners dan ook aanraden ruim op tijd, minimaal een maand van tevoren, een nieuw reisdocument aan te vragen wanneer ze op reis gaan. De periode tussen afspraak en levering van het paspoort of identiteitskaart blijft vooralsnog hetzelfde.

Afspraak maken?

Inwoners kunnen eenvoudig digitaal een afspraak voor een inplannen of de aanvraag van een reisdocument digitaal starten via Aanvraag reisdocument(externe link).

FAQ

•    Wat betekent ‘reisdocumentenpiek’?  
Bijna 10 jaar geleden is de geldigheidsduur van een paspoort en identiteitskaart gewijzigd van 5 naar 10 jaar. Daardoor verlopen er nu veel reisdocumenten tegelijk. We verwachten hierdoor in de komende periode extra veel aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten.  

•    Hoelang duurt de reisdocumentenpiek? 
De piek begint in het voorjaar van 2024 en duurt naar verwachting ongeveer 5 jaar.  

•    Wanneer wordt het druk?  
Dat verschilt per gemeente. Los van de piek is het voor de zomervakantie altijd druk met aanvragen van inwoners die op reis willen. Die extra drukte verwachten we ook tijdens de reisdocumentenpiek.

•    Wat merk ik hiervan?  
U kunt te maken krijgen met langere wachttijden bij het aanvragen van een nieuw reisdocument.    

•    Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen buiten de eigen gemeente?  
Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan hier: Waar kan ik een paspoort of ID-kaart aanvragen als ik in het buitenland woon? | Rijksoverheid.nl

•    Kan ik een document met spoed aanvragen?  
Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Bel dan met 14 0511 voor het maken van een afspraak. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 09.30 uur ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

•    Kan ik door de reisdocumentenpiek een noodpaspoort aanvragen?  
Lange wachttijden voor aanvraag zijn geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden de reguliere voorwaarden, zoals op de website vermeld.  

•    Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?  
Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak 'verlengen' genoemd.