Verkiezingen

Op 15, 16 en 17 maart 2021 vindt de verkiezing plaats voor de Leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Op deze dagen zijn de stemlokalen geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Veiligheidsmaatregelen

Om het stemmen op een veilige manier te laten verlopen en de risico’s voor de gezondheid van de kiezers en stembureauleden als gevolg van het coronavirus te voorkomen nemen we extra maatregelen. De stemlokalen worden coronaproof ingericht. Kijk op Kiesraad.nl voor een overzicht van alle maatregelen.

Ook het instellen van extra stembureaus en het eerder openstellen van enkele stemlokalen op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn maatregelen om het stemmen veiliger te laten verlopen.

Vervroegd stemmen

Voelt u zich kwetsbaar, bijvoorbeeld vanwege uw leeftijd of gezondheid? U kunt op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart eerder stemmen op de volgende locaties:

  • Burgum, Gemeentehuis, Raadhuisweg 7
  • Hurdegaryp, It Maskelyn, Easter Omwei 5

Briefstemmen

Bent u 70 jaar of ouder? Dan ontvangt u begin maart een briefstempakket van ons. U kunt uw briefstem op het gemeentehuis afgeven. In de bijsluiter wordt verder uitgelegd hoe u kunt stemmen via briefstemmen.

Heeft u vragen over hoe briefstemmen werkt? Bel dan met het landelijke contactnummer op 0800-1351, elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Gezondheidscheck

U ontvangt thuis informatie over de gezondheidscheck. Als u voldoet aan de gezondheidscheck, dan kunt u zelf gaan stemmen.

Voldoet u niet aan de gezondheidscheck? Dan kunt u niet zelf gaan stemmen. U kunt dan wel iemand machtigen. 

In het stemlokaal bent u verplicht om een mondkapje te dragen. Volg de regels over afstand en hygiëne op. Doet of kunt u dat niet? Dan kan u de toegang worden ontzegd of wordt u verzocht het stemlokaal te verlaten. U heeft dan niet gestemd.