Fairtrade staat voor: een eerlijke prijs voor boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden; kinderarbeid is daarbij niet toegestaan. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijker, met gelijke kansen voor iedereen. Vrijwel vanaf de start van de fairtradecampagne in Nederland is Tytsjerksteradiel Fairtrade Gemeente. Door de jaren heen hebben meer dan 60 winkels, bedrijven, scholen en kerken in onze gemeente zich bij de campagne aangesloten. Zij verkopen fairtradeproducten of gebruiken zelf fairtradeproducten. Meer informatie over fairtrade vindt u op de landelijke website.

Fairtradewerkgroep

Dat we Fairtrade gemeente zijn geworden hebben we te danken aan de Fairtradewerkgroep van de gemeente. Een groep enthousiaste inwoners zet zich al jaren vrijwillig in om bedrijven, organisaties en scholen te helpen om fairtrade te worden. Hierbij worden ze ondersteund door een medewerker van de gemeente. Sinds vorig jaar werkt de Fairtradewerkgroep van Tytsjerksteradiel samen met de werkgroep in Achtkarspelen. 

Meedoen en ook fairtrade worden?

De werkgroep zet zich in om fairtrade nog bekender te maken. Dat doen ze o.a. door het organiseren van gastlessen op scholen en activiteiten in de Fairtradeweek in het voor- en najaar. Wilt u als bedrijf, winkel of organisatie meedoen met de campagne? Of bent u nieuwsgierig naar de werkgroep en wilt u kijken of het wat voor u is? Neem dan contact op met de gemeentelijke coördinator Neem dan contact op met de gemeentelijke coördinator Sjoukje Kooistra, telefoonnummer 0511-460913 of per e-mail via skooistra@t-diel.nl of met werkgroeplid Toos van der Vaart, telefoonnummer 06-15962872 of per e-mail t.vandervaart@achtkarspelen.nl.