De Week van lezen en schrijven

Wist u dat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Dit noemen we laaggeletterdheid. Ook in onze gemeente is het percentage laaggeletterdheid hoog, namelijk 15% van alle volwassenen.

Niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen heeft gevolgen. Bijvoorbeeld minder snel een baan vinden of minder grip hebben op uw geldzaken.

Het is deze week de landelijke Week van lezen en schrijven

In deze week vragen we extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen en digitale vaardigheden. Bekijk de poster.

Bij deze organisaties kunt u terecht voor hulp:

 • Digi-Taalhuis 
  Het Digi-Taalhuis is een plek in de bibliotheek waar iedereen welkom is die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Ook vindt u er eenvoudige boeken en oefenmateriaal. Het Digi-Taalhuis in de bibliotheek in Burgum is elke donderdag van 9.30 - 11.30 uur open (behalve in de schoolvakanties). 
   
 • Voel je goed! bij dbieb 
  Voel je goed! is een cursus in gemakkelijke taal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en graag adviezen willen over gezond eten en meer bewegen. In november gaat de cursus van start. In een kleine groep werkt u met hulp van een deskundige vrijwilliger aan uw gezondheid. Leerzaam en gezellig! 
  Meer weten of aanmelden? Bel of mail Getty Bouma via g.bouma@dbieb.nl of 058-234 77 77.
   
 • Informatiepunt digitale overheid 
  Heeft u vragen over DigiD, toeslagen, gemeentelijke regelingen of andere overheidszaken? Kom naar het formulierenloket van KEaRN (Onderdeel van het Informatiepunt Digitale Overheid).
  Elke dinsdag van 15.30 – 17.30 uur in dbieb Burgum.
   
 • Digitaal inloopspreekuur
  Heeft u vragen over het gebruik van uw tablet, smartphone of computer? Kom langs bij het Digi-spreekuur van Seniorweb. 
  Een vrijwilliger helpt u. 
  Elke dinsdag van 14.00 – 16.00 in dbieb Burgum.
   
 • Ik leer meer
  Op de website www.ikleermeer.nl staat een formulier waarop u kunt aankruisen wat u wilt leren. Nadat u het formulier hebt verstuurd, wordt u gebeld door iemand van het Friesland College. De afspraak is daarna bij u in de buurt.
  Of bel naar 0800–0234444.

Wâldsjonger Marcel Smit - Lêze en skriuwe

Frysk

De yn Burgum wenjende sjonger en lietskriuwer Marcel Smit is de kommende twa jier ‘Wâldsjonger’ fan Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. It liet ‘Lêze en skriuwe’ is makke foar de Wike fan lêzen en skriuwen fan 8 o/m 15 septimber 2023, mei as doel it bewust wurden en better werkennen fan letterswakkens (laaggeletterdheid). Sjoch foar alle gedichten fan de Wâldsjonger op de Frysktalige side fan de gemeenten by Wâldsjonger.

Nederlands

Marcel Smit, Wâldsjonger van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, heeft een lied geschreven over Laaggeletterdheid. Het lied gaat over een vader en dochter die beide moeite hebben met lezen en schrijven. Jarenlang wisten ze hun laaggeletterdheid te verbergen voor de buitenwereld. Door hulp te accepteren kunnen ze nu met elkaar ‘lezen en schrijven’.