Zonnepont Suwâld viert 400 duizendste overzet

Afgelopen zondag 10 september was het een bijzondere dag voor Zonnepont Schalkediep in Suwâld. De voorzitter van de stichting Zonnepont Schalkediep Jan van der Wal, had de eer om de 400 duizendste fietser over het Prinses Margrietkanaal te brengen. Peter en Nicole Pater uit Leeuwarden zetten hun fietstocht blij verrast voort met een cadeautje in de fietstas.

De vrijwilligers van het pontje van Suwâld wisten natuurlijk stiekem dat de mijlpaal van de 400 duizendste overzet naderde. Maar het blijft bijzonder als het dan echt zover is.

De populaire zonnepont vaart tussen Suwâld en Garyp en wordt al 28 jaar door een grote groep vrijwilligers in stand gehouden. Via het pontje kunnen fietsers en wandelaars de oversteek over het Prinses Margrietkanaal maken. Schalkediep is onderdeel van een populaire pontjesroute met daarin negen pontverbindingen. Het gemiddeld aantal fietsers en wandelaars dat jaarlijks gebruik maakt van de pont ligt tussen de 15 en 20 duizend en dit aantal neemt de laatste jaren alleen maar toe.

Zonnepont Schalkediep Suwâld, zo genoemd omdat het op zonne-energie vaart, is eigendom van de gemeente Tytsjerksteradiel. Maar zonder de inzet van vrijwilligers komt de pont niet in beweging. Wethouder Tytsy Willemsma: “It pontsje fan Suwâld is in begrip yn ús regio. Wy sjogge dat it tal fytsers en rinners elts jier tanimt. As gemeente binne wy o sa bliid mei alle frijwilligers dy’t sich ynsette om it pontsje en de kiosk draaiende te hâlden. Se besoargje besikers in prachtige belibbenis yn ús moaie Trynwâlden.”