Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst gaswinning en bodemdaling

TNO (Geologische Dienst Nederland)
Het TNO adviseert het Ministerie bij het beoordelen van nieuwe winningsplannen. Binnen het TNO is de Geologische Dienst Nederland opgezet als kenniscentrum van de ondergrond.
"Bodemdaling gaat over de diepe en ondiepe ondergrond.’’
"Schade door diepe oorzaken van bodembeweging kun je niet los zien van schade ondiepe oorzaken. Dit moet je met elkaar in verband brengen en vanuit een integraal gezichtspunt bestuderen."
Ministerie van Klimaat & Groene Groei
Het Ministerie is verantwoordelijk voor het vergunnen van nieuwe winningsplannen. Voor de beoordeling van een winningsplan vragen zij adviezen op van het TNO en het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen). Zij beoordelen wat er technisch in een winningsplan staat. Dus de bodemdaling, risico’s op trillingen en aardbevingen.
Het plan met de adviezen zal vervolgens aan de decentrale overheden worden aangeboden voor advies. Hierna gaat het advies naar de Mijnraad. Vervolgens neemt het ministerie een ontwerpbesluit.

Vermilion
Vermilion Energy beheert de velden in de gemeente Tytsjerksteradiel. De gasvelden in de gemeente waren voorheen in handen van mijnbouwbedrijven NAM en Total. Nu deze velden aan het einde van hun productie komen, zijn ze niet interessant meer voor deze grotere bedrijven. Vermilion heeft zich gespecialiseerd in het winnen van gas uit kleine gasvelden.
Commissie Mijnbouwschade
Commissie Mijnbouwschade is een door de minister ingestelde onafhankelijke instantie die beoordeeld of schade aan woningen door mijnbouwactiviteiten uit kleine velden is veroorzaakt. Schade door het Groninger veld wordt afgehandeld door het Instituut Mijnbouwschade Groningen.
De taak is het ontzorgen van de schademelder. De bewijslast wordt daarbij feitelijk overgenomen. Het advies dat na zorgvuldig onderzoek wordt gegeven is bindend voor de mijnbouwondernemer.