Wilt u een nieuwe identiteitskaart? U kunt nu online een deel van uw aanvraag doen. U vult dan online uw gegevens in en op het gemeentehuis geeft u uw pasfoto af en zet u uw handtekening.

Aanvragen werkt zo

 1. Vraag online uw identiteitskaart aan. Dat kan alléén voor uzelf. Vul uw gegevens in met DigiD en betaal met iDeal.
 2. U komt langs op de afgesproken datum en tijdstip om uw aanvraag af te ronden. Neem een geldige pasfoto mee.
 3. Uw identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar op het gemeentehuis. Ophalen kan zonder afspraak.

Wilt u online een identiteitskaart voor uw kind aanvragen? Dat kan alleen als uw kind zélf een DigiD heeft. Heeft uw kind dat nog niet? Dan kunt u een afspraak maken om de identiteitskaart op het gemeentehuis aan te vragen.

Identiteitskaart vermist?

Online vermissing melden (DigiD nodig)

Spoedaanvraag

Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem binnen 48 uur ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen. Hebt u met spoed een identiteitskaart nodig? Bel dan met ons via 14 0511 (zonder netnummer)

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Wilt u online een identiteitskaart voor uw kind aanvragen? Dat kan alleen als uw kind zélf een DigiD heeft. Heeft uw kind dat nog niet? Dan kunt u een afspraak maken om de identiteitskaart op het gemeentehuis aan te vragen.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Inloggen op digid.nl met uw identiteitskaart

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met een inlogfunctie. Dit betekent dat burgers straks kunnen inloggen met hun identiteitskaart via de DigiD app. Door op deze manier in te loggen, kunnen zij gegevens inzien of wijzigen die extra gevoelig zijn. Zoals medische gegevens. Lees hier meer over op de site van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Wat kost het?

Kosten identiteitskaart
Product en geldigheid  Kosten 2021
Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig)  € 64,00
Identiteitskaart t/m 17 jaar (5 jaar geldig) € 32,90
Spoedaanvraag € 50,90 extra

Betaling bij aanvraag, het liefst met een pinpas.

Wat moet ik meenemen?

 • Maak online een afspraak of bel naar telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer).
 • Neem uw (oude/verlopen) identiteitskaart en/of paspoort mee. Als u zowel een identiteitskaart en paspoort heeft, moet u beide meenemen. Heeft u die niet, dan moet u uw identiteit met andere documenten aantonen.
 • Neem een pasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Neem een pinpas mee om te betalen.
 • Neem bij het ophalen de eventuele nog in te leveren producten mee.

Hoe werkt het?

 • Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa.
 • Maak voor de aanvraag een afspraak via internet (voor het ophalen heeft u geen afspraak nodig). Nadat u de afspraak heeft gemaakt, krijgt u een bevestiging op uw e-mailadres.
 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Ook kinderen die een eigen identiteitskaart nodig hebben moeten mee naar het gemeentehuis.
 • Ben je jonger dan 12 jaar? Dan heb je toestemming van je gezaghebbende ouder(s)/voogd(es) nodig:
  • Je moet zelf én minimaal 1 van je gezaghebbende ouder(s) of voogd(es) bij de aanvraag aanwezig zijn.
  • Als beide ouders meekomen, hoeven zij geen verklaring mee te nemen, wel een legitimatiebewijs.
  • Als 1 van beide ouders niet mee komt dan moet deze ouder toestemming geven. Dit kan digitaal (hiervoor is DigiD nodig) of door het toestemmingsformulier te downloaden onderaan deze pagina. Druk deze af, vul hem in en geef hem mee. In dat geval moet u ook het originele geldige legitimatiebewijs meegeven!
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk komen ophalen. Dit kan na 5 werkdagen en moet binnen 3 maanden na uw aanvraag. Want daarna vervalt uw identiteitskaart.
 • Als u een identiteitskaart voor uw kind ophaalt, neemt u uw kind mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen, dan levert u het in bij de gemeente.

Ophalen identiteitskaart van kind

Wilt u de identiteitskaart van uw minderjarige kind ophalen? Uw kind moet altijd mee, ongeacht de leeftijd.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

 • U kunt de vermissing van uw identiteitskaart eenvoudig online melden bij de gemeente. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Na deze melding kunt u direct online een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. LET OP! Het invullen en versturen van het formulier heeft tot gevolg dat het reisdocument definitief als vermist wordt opgegeven. Na deze melding kan het document niet meer worden gebruikt omdat het ongeldig is. Het document wordt opgenomen in het Basisregister Reisdocumenten. Het Basisregister Reisdocumenten bevat Nederlandse reisdocumenten die niet meer in omloop mogen zijn omdat ze van rechtswege zijn vervallen. Als u het document alsnog terugvindt, moet u het inleveren bij de gemeente.
 • Heeft u nog geen DigiD? Doe dan bij de balie melding van vermissing. Maak hiervoor online een afspraak en vraag direct een nieuwe aan. Wij verwerken uw melding direct. DigiD aanvragen? Kijk op www.digid.nl.

Identificatieplicht

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet deze kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Meer informatie hierover leest u op www.rijksoverheid.nl.

Aanvullende informatie

Wilt u zeker weten of u met een identiteitskaart naar een bepaald land mag reizen, kijk dan op www.visumdienst.nl.

Nooddocument regelen op luchthaven

Wanneer u geen identiteitskaart meer kunt regelen voordat u op reis gaat kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort aanvragen. Noodpaspoorten worden in Nederland afgegeven door de Koninklijke Marechaussee.