Biodiversiteit is de term die wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Het gaat om de verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen en schimmels, het genetisch materiaal dat zij bevatten, de levensgemeenschappen die zij vormen en de ecosystemen waarin zij leven.

Verkiezing 'Bijzonder biodiverse tuin'

Wij gingen op zoek naar de meest ‘Bijzonder biodiverse tuin’! Hiermee willen we aandacht vragen voor het belang van biodiversiteit. Een groot aantal inwoners hebben zich inmiddels gemeld voor de titel.

De stichting Steenbreek zet zich in voor een groene, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Hiervoor organiseren zij diverse campagnes om onder andere de biodiversiteit te vergroten. Tytsjerksteradiel is sinds kort partner van Steenbreek.

Inmiddels heeft de jury van Steenbreek de vier geselecteerde tuinen bezocht. Zij beoordeelt de tuinen op een aantal criteria.

Het belangrijkste is dat er een goede balans is tussen groen, bloemen en bestrating. En dat de tuin een prettige plek is voor vogels en insecten. Hieronder kunt u de juryverslagen lezen.

Tuinbezoek bij Jan Hooghiemstra uit Tytsjerk

Jan en zijn vrouw Atsje betrokken drie jaar geleden het moderne huis met landschappelijke tuin op 1.800m2. Deze tuin is omringd door bomen en met een diversiteit aan planten erin, een ware oase. Vrienden waarschuwden hen bij de verhuizing voor de hoeveelheid werk in deze tuin maar Jan stelt ze gerust; hij laat het meer los, het hoeft allemaal niet strak en netjes te zijn. Soms trekken ze bij overvloedige groei het meeste wel weg.

De meest trouwe tuinbezoekers zijn de kleinkinderen van 2 en 3, die verwonderd over elke diertje, blaadje, veertje graag op struin gaan door de tuin. Gehurkt bij het vijvertje naar de watervlo kijken, samen met pake en beppe bonen zaaien en uitplanten, de vogels volgen die tsjirpend en kwetterend ronde de bloeiende appelboom vliegen.

De favoriete plek in de tuin is het terras dat iets verzonken ligt, als je daar zit ben je omgeven door groen, kom je tot rust en geniet je van al het dierenleven om je heen. In de zomer eten ze graag met vrienden met een lange tafel op het gras, liefst op blote voeten.

Nu in bloei: de Magnolia is bijna uitgebloeid, de boshyacinth bloeit, de appelboom staat in volle bloei, de akelei en primula staan nu ook te stralen.

Op de thee bij Atsie Boersma in Eastermar

Atsie deed een IVN-cursus Tuinreservaten en ging helemaal los in haar saaie tuin. Ze liet een nieuwe schutting bouwen, deels opnieuw bestraten en een grote overkapping neerzetten. Vanuit deze ‘buitenwoonkamer’ geniet ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van de dieren in haar tuin. De vogeltjes vliegen af en aan vanuit de ligusterheg naar de fruitboompjes. Als het iets warmer is wemelt het van de insecten vertelt ze.

Ze verving de grasmat voor een bloemenweide, ze maakte van een teil een minivijvertje, haar zoon maakte van staal een pergola voor haar en de oude stenen stapelde ze op als een schuilplaats voor de insecten. Mensen vinden het wel eens een rommeltje in haar tuin maar de dieren zijn haar erg dankbaar. Ze geniet vooral in de luie stoel van de tuin, een beetje ‘ompielen’ in haar oppotschuurtje, ze veegt het stoepje en knipt de haag en de bloemenzee na de zomer terug, verder doet ze niet zo veel. Het verveelt nooit zo’n tuin!

Het liefst verlegt ze haar grenzen ook nog naar de straat, er staan berken in haar straat in het saaie gras, graag zou ze daar ook bloemen inzaaien met meer buurtbewoners, hopelijk komt die wens ook nog een keer uit!

Tuinbezoek bij Marijs de Gooijer en haar tuincavia's in Hurdegaryp

Marijs is trots op haar plekje, ze doet veel op gevoel, al heeft ze ook wel bij een biologisch dynamisch bedrijf gewerkt als tuinder. Na 25 jaar is haar tuin een waar natuurgebiedje geworden waar ze zelf weinig meer hoeft te doen. Haar 6 cavia’s beheren de grasmat met veel plezier. Een kikker schuilt in de natte hoek in de tuin en huiszwaluwen onder de dakrand. Marijs geniet volop van het leven in haar tuin. Veel planten zijn krijgertjes of aanbiedingen, de grote klimroos kocht ze voor een 5 gulden op de bloemenmarkt. Een natuurtuin hoeft niet duur te zijn!

Overal zijn lekkere zithoekjes, bij het terras tussen de eenjarige bloeiers, verscholen onder de krentenboom, bij de vijver kan ze uren genieten van het leven dat het aantrekt. Er zitten salamanders, soms een reiger, vissen krijgen zo weinig kans.

De woningbouw houdt de grootte van de bomen in de gaten, afgelopen jaar liet ze de grote prunus terugsnoeien en die loopt alweer aardig uit. De laurier bij de voordeur is een walhalla voor de vogels, vooral mussen en mezen ziet ze daar. Ze laten de vogelhuisjes links liggen. Het bijenhotel is wel flink bezocht, je ziet er meerdere bijeneitjes in met voedselvoorraad voor de nieuwe wilde bijen generatie. Prachtig!

Wat je wel ziet is dat er overheersende soorten zijn, de ooievaarsbek neemt het zevenblad over in de voortuin, en ook andere soorten, ze laat het verwilderen en houdt een beetje bij. De natuur krijgt veel ruimte bij Marijs.