Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Of gewoon omdat u even geen woorden hebt. Om deze mensen snel de hulp of zorg te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is er de Hulpkaart. Het is een klein, opvouwbaar kaartje ter grootte van een bankpas. Op de kaart staat wat mensen die de kaart ontvangen, wel of juist niet kunnen doen en wie de contactpersoon is. Zo biedt de Hulpkaart de kaarthouder de mogelijkheid regie te houden in situaties waarin hij/zij zelf even geen woorden heeft. En geeft de Hulpkaart houvast aan mensen die een ander wel willen helpen, maar niet altijd weten hoe.

Ook een Hulpkaart aanvragen?

Bent u of kent u iemand die zich misschien ook zekerder voelt met een Hulpkaart op zak? Dan kunt u de Hulpkaart aanvragen bij het Gebiedsteam van de gemeente. Bel met (0511) 460 767 of stuur ons een bericht via het contactformulier. Meer informatie over de Hulpkaart vindt u op de website van Hulpkaart.

Samenwerking

Vanaf februari 2020 tot februari 2021 werken de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke samen met GGD Fryslân, Stichting AanZet en MEE Friesland in het project Hulpkaart Fryslân. Het gezamenlijk doel is bekendheid geven aan, zorgen voor draagvlak en stimuleren van inzet en gebruik van de Hulpkaart. Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.