Financiële problemen of schulden

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt helemaal voor schulden. Heeft u moeite met het op orde houden of het regelen van uw financiële administratie? Wij kunnen u helpen!

Financiële problemen

Heeft u financiële zorgen of problemen? Zoek zo snel mogelijk een oplossing en ga aan de slag. De websites Nibud(externe link) en Zelf je schulden regelen(externe link) zijn er om u met beginnende financiële problemen te helpen om een oplossing te vinden en uw financiën weer op orde te krijgen.

In de gemeente zijn verschillende organisatie actief die u kunnen helpen bij uw financiën.

Heeft u schulden die u niet kunt oplossen?

Wij staan voor u klaar! U neemt contact op met de afdeling schulddienstverlening via het telefoonnummer 14 0511. U kunt dan een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek. Samen met u kijken we naar een oplossing. U kunt ook meteen het aanvraagformulier invullen.

Hoe werkt het?

U kunt bij ons terecht voor:

Budgetbeheer

Bij budgetbeheer beheert de gemeente uw inkomsten en betaalt daar uw vaste lasten van. Ook adviseren wij u over hoe u uw inkomsten mogelijk kunt verhogen en uw uitgaven kunt verlagen.

Schuldsanering

Na een eerste gesprek met de afdeling schulddienstverlening, waarbij u volledig inzicht moet geven in uw financiële en persoonlijke situatie, wordt samen met u bepaald of aanvullende hulp (maatschappelijk werk, verslavingszorg enzovoorts) wenselijk is. Daarna brengen wij uw schulden in kaart en bemiddelt Kredietbank Nederland tussen u en uw schuldeisers. De Kredietbank Nederland probeert om in één keer met een saneringskrediet met al uw schuldeisers een eerlijke en verantwoorde regeling te treffen. Een saneringskrediet is een lening die u afsluit bij de Kredietbank Nederland. Binnen uw financiële mogelijkheden lost u daarna op deze lening af. Soms worden de schulden op een andere manier afgelost.

Zolang de lening niet is afgelost of de schuldregeling loopt is budgetbeheer verplicht. Dit budgetbeheer wordt door de gemeente gedaan.

Mocht het minnelijke traject niet slagen dan kunnen wij u helpen bij de aanvraag van een wettelijke schuldsanering.

Crisismelding

Dreigt u uit uw huis gezet te worden? Of wordt uw gas, licht of water binnenkort afgesloten door betalingsachterstanden? Neem dan direct contact op met ons gebiedsteam via het telefoonnummer 0511460767. Binnen 3 werkdagen maakt het gebiedsteam een afspraak. Per direct wordt er door het gebiedsteam geprobeerd om de uitzetting of afsluiting te voorkomen.

Ondernemers

Bent u een zelfstandig ondernemer? Meld u dan aan bij BZF(externe link).

Voorwaarden

Om voor schulddienstverlening in aanmerking te kunnen komen, moet u in de gemeente Tytsjerksteradiel wonen.

Wat kost het?

U hoeft geen kosten te betalen.