1. Verordening Maatschappelijke Participatie en aansluiting Volwassenenfonds

Portefeuillehouder: Gelbrig Hoekstra

Gemeente Tytsjerksteradiel heeft een gemeentelijk armoedebeleid voor maatschappelijke participatie. Inwoners vanaf 18 jaar met een minimuminkomen en hun eventuele kinderen tot 4 jaar komen in aanmerking voor deze regeling om mee te doen aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur, sociale activiteiten en educatie. Deze regeling is opgezet vanuit de overtuiging dat deelname aan sport, cultuur of andere creatieve activiteiten zorgt voor een betere gezondheid. En haalt het mensen uit hun isolement, zorgt het voor een sterker netwerk, wordt het zelfvertrouwen van mensen erdoor versterkt en bevordert het algemene gevoel van welzijn. Uit onderzoek blijkt dat het  zelfs bevorderend werkt op het voorkomen van geldzorgen, schuldenproblematiek en armoede.

Uit de evaluatie van het armoedebeleid blijkt dat het gebruik van de regeling door personen ouder dan 18 jaar laag is. Daarom heeft de gemeente gekozen om deel te nemen aan het “Volwassenenfonds Sport en Cultuur”.

2. Sinnetafel Burgum / principeverzoek zonneveld bij Engie-centrale

Portefeuillehouders: Andries Bouwman en Gelbrig Hoekstra

Gemeente Tytsjerksteradiel wil de doelstellingen uit de duurzaamheidsagenda op het gebied van duurzame stroomopwek bereiken, door middel van het organiseren van sinnetafels, die vervolgens kunnen worden omgezet in concrete projecten op het gebied van zonne-energie.

Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de sinnetafel Burgum. Daarin komen drie locaties naar voren als mogelijk geschikt voor opwek van zonne-energie. Dat zijn de gronden tussen Burgum-West en de Centrale As, het water van de Wide Ie, en de gronden bij de Engie-centrale. Het college gaat deze locaties verder verkennen op haalbaarheid voor opwek van zonne-energie, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het concrete verzoek van de Energiecoöperatie Burgum om een zonneveld van zo’n tien hectare te gaan ontwikkelen bij de Engie-centrale, via eenomgevingsvergunning met uitgebreide voorbereidingsprocedure.

In april 2020 heeft de Energiecoöperatie Burgum (ECB) een principeverzoek ingediend voor het ontwikkelen van een zonneveld van zo’n tien hectare nabij de Engie-centrale van Burgum. De ECB heeft daarvoor ontwikkelaar Solarfields in de arm genomen.

De gemeenteraad heeft in februari 2021 de duurzaamheidsagenda vastgesteld en daarin ook het beleid voor zonnevelden vastgelegd in de zogenaamde ‘zonneladder’.

3. Openbare besluitenlijst van 7 december 2021

3.1 Besluitenlijst 7 december 2021