JOGG - Gezonde jeugd, gezonde toekomst

De gemeente Tytsjerksteradiel vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren opgroeien in een samenleving waarin gezond leven de normaalste zaak van de wereld is. We willen graag dat zij kunnen wonen, leren, recreëren en werken in een gezonde omgeving waarin structureel aandacht is voor een gezonde leefstijl. Daarom werken wij sinds 2016 met de JOGG-aanpak. Dit staat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst.

Samen maken we gezond gewoon!

  JOGG-aanpak

  JOGG gelooft in de kracht van een gezonde omgeving. Daarom focust JOGG zich niet alleen op het kind zelf, maar vooral op de omgeving van kinderen. Wat is thuis de norm als het gaat om groente eten? Wat nemen kinderen in hun broodtrommel mee naar school? Bewegen ze wel genoeg en wat zien ze in de media? Is er ook iets gezonds te vinden op het menu van de sportkantine? En fietsen ze veilig naar school? Door de sociale en fysieke omgeving van kinderen gezond(er) te maken wordt gezondheid voor hen de normaalste zaak van de wereld en kunnen ze makkelijker een gezonde keuze maken.

  Samen met professionals van de jeugdgezondheidszorg, de GGD, de buurtsportcoaches, het welzijnswerk, het gebiedsteam en het onderwijs maken we de omgeving van kinderen gezonder. Ook partijen als plaatselijk belang, de voedselbank, sportverenigingen, lokale supermarkten, de groenteboer en het bedrijfsleven zijn onmisbaar voor een succesvolle aanpak.

  JOGG-projecten

  Hieronder staan een aantal projecten van JOGG in de gemeente Tytsjerksteradiel.

  Drinkwatercampagne

  Het stimuleren van water drinken staat hoog op de agenda van JOGG. Op dit moment werken we aan het stimuleren van water drinken op basisscholen.

  Met het project drinkwaterschool stimuleert JOGG kinderen om meer water in plaats van zoete drankjes te drinken. Vaak vinden kinderen (ge)zoete drankjes verleidelijk maar het blijkt dat veel kinderen water ook vaak lekker vinden. Het doel is om water drinken leuk te maken voor kinderen. De kinderen leren op speelse wijze dat water drinken goedkoop, gezond, makkelijk én lekker is.

  Groenteprojecten

  Het consultatiebureau werkt met “Groentehapjes in tien stapjes”. Ouders krijgen een leuk pakket met handige tips en tools om hun kindje vanaf de eerste hapjes te laten wennen aan de smaak van groenten. Binnenkort zetten we bij de kinderdagverblijven een groenteboxjesproject op dat hierop aansluit. Kinderen worden gestimuleerd om verschillende soorten groenten te proeven. Na vijf keer proeven krijgen ze een mooie kaart mee naar huis met op de achterkant een recept om thuis uit te proberen. Aan het einde ontvangen kinderen een groenteboxje, waar ze elke dag hun verse groentehapje in mee kunnen nemen.

  Wie zijn wij

  Het JOGG-team Tytsjerksteradiel bestaat uit:

  • Sietse van der Meer
   Beleidsontwikkelaar gezondheid
  • Willemijn Meijer
   JOGG- regisseur
  • Anja de Haan
   Projectleider Kind Naar Gezond Gewicht (KNGG)
  • Mart van Os
   Medewerker sportstimulering

  Doe ook mee!

  Heeft u een goed idee voor JOGG? Of wilt u meer informatie over hoe u kinderen aan een gezonde start kunt helpen? Neem dan contact op met Willemijn via w.meijer@ggdfryslan.nl of 088 229 9198.

  Samen maken we gezond gewoon!