Ben je 18 jaar of ouder en heb je een (arbeids)beperking? Dan is het soms moeilijk om een opleiding te combineren met een bijbaan. Je moet daardoor vaak meer lenen dan studenten zonder een beperking. Om een hoge studieschuld te voorkomen is er de individuele studietoeslag. Verder wil de gemeente jonge mensen met een (arbeids)beperking stimuleren om te gaan studeren. Daarmee wordt de kans op een hoger inkomen groter.

Hoe werkt het?

De Studietoeslag is er voor studenten die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent als direct gevolg van een ziekte of een gebrek structureel niet in staat om naast de studie geld te verdienen;
  • Je volgt een studie waarbij je studiefinanciering op grond van de WSF 2000 of een bijdrage in de studiekosten op grond van de WTOS krijgt;
  • Je hebt geen recht op een uitkering op grond van de Wajong.


Er geldt geen vermogensgrens.

Hoe vraag ik de Studietoeslag aan?

Je vraagt de Studietoeslag aan met het aanvraagformulier onderaan deze pagina. Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk bericht of je wel of niet in aanmerking komt. Zolang je aan de voorwaarden blijft voldoen krijg je de Studietoeslag en hoef je niet opnieuw aan te vragen. Een aanvraag Studietoeslag kan met maximaal 5 jaar terugwerkende kracht worden toegekend, maar daarbij geldt wel een uiterste datum van 1 april 2024.

Wat krijg ik?

De hoogte van de Studietoeslag hangt af van je leeftijd. Op dit moment (vanaf januari 2024) gelden de volgende bedragen:

LeeftijdNetto bedragen per maand
21 jaar en ouder€ 352,80
20 jaar€ 282,23
19 jaar€ 211,67
18 jaar€ 176,40
17 jaar€ 139,35
16 jaar€ 121,71
15 jaar€ 105,84
Vrijlating stagevergoeding€ 211,67

Een studietoeslag geldt niet als draagkracht als je ooit als 21-jarige of ouder bijzondere bijstand zou moeten aanvragen.

Waar moet ik mij aan houden?

Voor de Studietoeslag geldt dat je op verzoek of zo snel mogelijk uit eigen beweging de informatie doorgeeft die van invloed kan zijn voor het recht op de Studietoeslag.

Hulp nodig?

Als je moeite hebt met het invullen van het aanvraagformulier, vraag dan iemand in je omgeving voor hulp. Kan dat niet, dan kun je (gratis) hulp krijgen van het Gebiedsteam (telefoonnummer 14 0511).

Kun je het formulier niet printen, dan kunnen wij deze ook per post toesturen. Bel daarvoor naar de gemeente via telefoonnummer 14 0511.

Wat geldt voor u?

Wist u dat veel huishoudens moeite hebben om rond te komen? Er zijn veel regelingen en toeslagen, maar hoe weet u nu waar u recht op heeft? De online tool Dat geldt voor mij helpt hierbij. In een paar klikken ziet u waar u mogelijk recht op heeft. Daarna kunt u kiezen: de regeling of toeslag direct zelf aanvragen, of hulp bij het aanvragen.

Dat geldt voor mij(externe link)