Ben je 18 jaar of ouder en heb je een (arbeids)beperking? Dan is het soms moeilijk om een opleiding te combineren met een bijbaan. Je moet daardoor vaak meer lenen dan studenten zonder een beperking. Om een hoge studieschuld te voorkomen is er de individuele studietoeslag. Verder wil de gemeente jonge mensen met een (arbeids)beperking stimuleren om te gaan studeren. Daarmee wordt de kans op een hoger inkomen groter.

Hoe werkt het?

Heb ik recht op een individuele studietoeslag?

De individuele studietoeslag is er voor studenten die, op de datum van aanvraag, aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je volgt een studie waarbij u studiefinanciering (WSF2000) of een bijdrage in de studiekosten (WTOS) ontvangt;
  • Je hebt een medische beperking en kunt daardoor naast uw studie niet werken;
  • Je hebt weinig vermogen. Dit mag voor een alleenstaande niet meer zijn dan € 6.505,00, voor een alleenstaande ouder en gehuwden/samenwonenden € 13.010,00.

Hoe vraag ik een individuele studietoeslag aan?

Je vraagt individuele studietoeslag aan met het aanvraagformulier individuele studietoeslag onderaan deze pagina. Na je aanvraag ontvangt je zo snel mogelijk bericht of je wel of niet in aanmerking komt voor de vergoeding. Let op: stuur de aanvraag op tijd in (het liefst voordat je studie begint), want de vergoeding wordt niet met terugwerkende kracht betaald.

Wat krijg ik?

Als je aanvraag is goedgekeurd krijg je een toeslag van € 660,00 per halfjaar als uitwonende student. Het bedrag is € 330,00 voor een thuiswonende student. Het bedrag is vrij te besteden en wordt per halfjaar uitbetaald.

Let op!

In 2022 verandert de Individuele Studietoeslag maar het is nog niet duidelijk per wanneer. Het wordt dan een bedrag van € 300,00 per maand voor een student van 21 jaar en ouder. Voor jongere studenten vanaf 18 jaar gelden dan lagere bedragen.

Zodra de Participatiewet is gewijzigd beoordelen we het recht op de Individuele Studietoeslag met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 opnieuw en krijg je waarschijnlijk een nabetaling.

Hulp nodig?

Als je moeite hebt met het invullen van het aanvraagformulier, vraag dan iemand in je omgeving voor hulp. Kan dat niet, dan kun je (gratis) hulp krijgen van het Gebiedsteam (telefoonnummer 14 0511).

Kun je het formulier niet printen, dan kunnen wij deze ook per post toesturen. Bel daarvoor naar de gemeente via telefoonnummer 14 0511.