Op de Energiepagina in de Actief van 19 oktober 2022 hebben wij u gewezen op de mogelijkheid om een afspraak te maken met een Energieadviseur. Voor een eigen bijdrage van slechts € 35 komt een onafhankelijke en gecertificeerde Energieadviseur bij u langs. Samen met u bekijkt de Energieadviseur hoe u uw woning duurzamer kunt maken. Heeft u nog geen afspraak gemaakt, doe dit dan alsnog via www.t-diel.nl/duurzaam.

Een goed energieadvies is belangrijk om inzicht te krijgen in de maatregelen die u kunt nemen om energie te besparen. Die maatregelen kosten natuurlijk geld, wat niet voor iedereen betaalbaar is. Voor deze mensen is er het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid. Woningeigenaren kunnen hier tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen is dit zelfs renteloos tot maximaal € 25.000.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van minimaal € 1.000 en maximaal €25.000 voor particulieren met voldoende inkomen. De lening heeft een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar en moet worden gebruikt om de woning te verduurzamen. Hierdoor gaat de energierekening omlaag. Het geld dat u bespaart, moet genoeg zijn om de lening en rente in maximaal 20 jaar terug te betalen. Sinds 1 november 2022 betalen huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 geen rente als ze een nieuwe Energiespaarlening aanvragen. Meer informatie over de Energiebespaarlening kunt u lezen op: www.warmtefonds.nl/particulieren(externe link)

Energiebespaarhypotheek

Vanwege de inkomenseisen en een eventuele negatieve BKR-registratie komt niet iedereen in aanmerking voor de Energiebespaarlening. Voor deze mensen is er de Energiebespaarhypotheek. Het uitgangspunt voor deze lening is dat woningeigenaren financieel niet in de problemen komen. De maandelijkse aflossing en rente hangen af van wat de woningeigenaar kan betalen op basis van bestaande leennormen.

In sommige gevallen is de lening volledig aflossingsvrij en renteloos. Dat geldt op dit moment voor een bedrag tot maximaal € 5.000. Na 5 jaar kijkt het Warmtefonds opnieuw naar uw financiële situatie. Als die is verbeterd, moet u wellicht wel gaan aflossen. Een eventuele restschuld bij verkoop of aan het einde van de looptijd, hoeft u niet terug te betalen.

Meer informatie over de Energiebespaarhypotheek kunt u lezen op: www.warmtefonds.nl/energiebespaarhypotheek (externe link).