Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunt u parkeren op alle gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. De kaart is maximaal 5 jaar geldig.

Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0511 om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen.

Hoe werkt het?

U kunt in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart als u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • U heeft een aantoonbare loopbeperking: u kunt niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen, eventueel met loophulpmiddelen. De oorzaak is een aandoening of gebruik van langdurige aard (minimaal 6 maanden).

  • U heeft een andere ernstige beperking.
  • U bent door de aandoening of gebrek permanent rolstoelgebonden.

Voor een gehandicaptenparkeerkaart moet u eerst medisch worden gekeurd door een (onafhankelijke) arts. U krijgt een uitnodiging voor het spreekuur dat de arts in het gemeentehuis houdt.

Drie varianten gehandicaptenparkeerkaart

Van de Europese gehandicaptenparkeerkaart zijn drie varianten:

Bestuurderskaart

U bent gehandicapt en bestuurt zelf een voertuig. Bijvoorbeeld een auto (u moet in het bezit zijn van rijbewijs B), brommobiel (u moet in het bezit zijn van rijbewijs AM) of Canta. Op deze kaart staat de letter B. De kaart is niet gebonden aan een kenteken, maar aan u als persoon. U kunt de kaart voor elk voertuig gebruiken.

Passagierskaart

U bent gehandicapt maar rijdt niet zelf in een voertuig. Op deze kaart staat de letter P. De kaart is niet gebonden aan een kenteken, maar aan u als persoon. Als u niet meerijdt, mag deze kaart dus niet gebruikt worden.

Instellingenkaart

Voor het vervoer van gehandicapte bewoners van een instelling. Met deze instellingenkaart is het niet nodig om voor iedere bewoner afzonderlijk een kaart aan te vragen.

Wat kost het?

  • Medische keuring: € 64,35. U betaalt deze kosten ook als blijkt dat u geen recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart.
  • Gehandicaptenparkeerkaart: € 28,50
  • Verlenging van de kaart: € 28,50

Voor de betaling ondertekent u een eenmalige machtiging. Na ontvangst van het aanvraagformulier en de machtiging wordt de aanvraag in behandeling genomen.