In de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups actief. De rups breidt zijn verspreidingsgebied steeds noordelijker uit. De eikenprocessierups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen geven voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om de rupsen te vermijden en te bestrijden. U kunt helpen bij het signaleren van de eikenprocessierups.

Melding doen met Fixi

Meer informatie over de rups

Op de website van de Gemeentelijk Gezondheidsdienst (GGD)(externe link) vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en hoe u deze herkent leest u op de website van Processierups.nu(externe link), op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(externe link) (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(externe link) (NVWA).

Wat kost het?

Rupsen op gemeentelijke grond worden na een melding door de gemeente verwijderd. Dit kost u niets.

Vindt u de rupsen op uw eigen erf, dan zijn de kosten om de rupsen te laten verwijderen voor u. Verwijderen is overigens niet verplicht: een melding wordt echter wel op prijs gesteld.

Hoe werkt het?

Heeft u de eikenprocessierups gesignaleerd? Geef het dan digitaal door of - tijdens onze openingstijden - via telefoonnummer 14 0511.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGD Fryslân, telefoonnummer 088-22 99 222. U kunt ook kijken op de websites van GGD Fryslan(externe link) en/of van het ministerie van LNV(externe link). Op de website van GGD Fryslân(externe link) vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen.

Niet alle groepen van rupsen zijn eikenprocessierupsen. Op de linkerfoto ziet u de eikenprocessierups, rechts is de spinselmot.