U heeft thuis een sortibak (grijze of zwarte container) of u maakt gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer.

Wat hoort in de sortibak?

Hieronder kunt u zien welke soorten afval dat zijn:

  • huishoudelijk restafval
  • asresten
  • plastics, metalen en drankkartons

Zakken huishoudelijk afval kunt u gratis inleveren bij de Milieustraat, Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 10, 9251 GA  Burgum.

Voor plastics, metalen en drankkartons (PMD) hoeft u geen extra container. De gemeente brengt het afval naar Omrin. Omrin haalt met nascheiding de plastics, metalen en drankkartons uit het huishoudelijk restafval. 

Voor meer informatie over nascheiding van afval uit de sortibak kunt u kijken op de website van Omrin.

Wanneer wordt de sortibak geleegd?

Dit kunt u lezen in de Afvalapp van Omrin, download daarvoor de Afvalapp.

Afvalapp downloaden

Of kijk op de pagina afvalkalender op onze website.​​

Is uw sortibak niet helemaal geleegd?

In verband met bijvoorbeeld vorst kan materiaal onderin de bak blijven plakken. Ons advies is om eerst een krant onderin de bak te doen. Een klein stukje hout tussen het deksel voorkomt dat de klep van de bak dichtplakt.

Tips voor het scheiden van afval in de sortibak

Is uw sortibak elke keer snel vol? En haalt u met moeite de volgende ophaaldag? Door afval te scheiden bespaart u ruimte in de sortibak. Met deze tips zorgt u ervoor dat u meer ruimte overhoudt.

Wilt u meer tips? Bekijk dan de flyer "Voorkom afval en ga ook voor een slanke sortibak". Op de website van Milieu Centraal en Samen halen we alles eruit vindt u nog meer tips over afval scheiden.

Alsnog te weinig ruimte?

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een extra container. Ga daarvoor naar Afvalcontainer aanvragen of kapot om de voorwaarden te lezen.