De gemeente Tytsjerksteradiel hecht veel waarde aan de karakteristieke panden in de gemeente. Dit vormt samen met het historische bodemvondsten, het woudenlandschap en open/ weidse landschap de identiteit van onze omgeving. Daarom wil de gemeente dat deze karakteristieke panden behouden blijven. Hiermee blijft immers de geschiedenis van onze mooie gemeente zichtbaar. De gemeente is daarom van plan om de panden met cultuur historische waarde aan te wijzen als gemeentelijk monument.  

Overzicht per dorp

Er is een overzicht gemaakt van panden die mogelijk kunnen worden aangewezen om een gemeentelijk monument te worden, dit overzicht vindt u onderaan deze pagina.

Wat betekent het wanneer uw pand is voorgedragen als gemeentelijk monument? Deze informatie vindt u onderaan deze pagina. De meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden hebben wij voor u op een rij gezet, deze kunt u ook vinden onderaan deze pagina.

Rijksmonumenten

Ga naar de website over Rijksmonumenten(externe link) voor alle informatie over de Rijksmonumenten. Ook kunt u de lijst met Rijksmonumenten in Tytsjerksteradiel(externe link) bekijken.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang alle actuele informatie over gemeentelijke monumenten in Tytsjerksteradiel rechtstreeks in uw mailbox en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen. U kunt u e-mailadres doorgeven via het online formulier(externe link). Zodra er nieuwe informatie is ontvangt u deze in uw mailbox.

Verordeningen

Open de Erfgoedverordening(externe link), lees ook de nadere regels bij de Erfgoedverordening(externe link).

Heeft u nog vragen?

Staat het antwoord op uw vraag er niet op deze pagina's? Neem dan contact op via monumenten@t-diel.nl of telefonisch via 14 0511 (zonder netnummer).