Voor de pontjes van Suwâld en Wyns was 2021 een topjaar. De pont van Suwâld haalde voor het eerst 21.000 bezoekers. Dit zijn ruim 700 meer dan het vorige recordjaar 2018, het jaar van Culturele Hoofdstad. Ook voor de pont in Wyns was het een topjaar met 17.000 bezoekers. Net geen record, dat stamt uit 2018.

In Tytsjerksteradiel varen drie pontjes voor fietsers en wandelaars. De zonnepont Schalkediep tussen Suwâld en Garyp en de Wynzer Oerset in Wyns worden door vrijwilligers bediend en in stand gehouden. “Dizze pontsjes meitsje diel út fan de rekreative fytspaden yn ús regio. Mar it binne benammen de frijwilligers dy’t fan de fytsrûte in bysûndere ûnderfining meitsje. It hiele seizoen sette hja mei entûsjasme de fytsers oer nei de oare kant,” aldus wethouder Gelbrig Hoekstra.

In Earnewâld vaart de Hin en Wer. Deze pont is van de gemeente. Ook hier werd het record van 2018 gebroken. Toen waren er 66.050 bezoekers en de teller staat, met nog zo’n drie weken varen in het vooruitzicht, op 66.734. Deze pont vaart nog tot 1 november. De pontjes van Wyns en Bartlehiem gaan naar de winterberging en starten weer in het voorjaar.