Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september staat het dorp Sumar centraal. Van 10 tot 17 uur kunt u kennis maken met een dorp vol historie. In Sumar is het verleden nog springlevend. Dit kunt u zelf ervaren op de kuierroute van bijna 2 km langs dorpsbepalende monumenten. Duurzaamheid is de rode draad van deze dag. En wat is er nou duurzamer dan een nieuwe bestemming geven aan een voormalige lagere school of een monumentale koprompboerderij

Programma

Bij het Dorpshuis De Kamp start een historische dorpswandeling om 10.30, 13.30 en 15.30 uur. De gids vertelt over de dorpshistorie, over markante bewoners en bijzondere gebeurtenissen. Wist u dat hier “het bintje” uitgevonden werd? Voor dit belangrijke aardappelras is een fraai monument bij de entree van Sumar verrezen. Tegenover de voormalige herberg bij het “tramstation” De Koekoek, waar nu een kleine winkel in zit. In de schuur van de boerderij Achterwei 5 vertelt meesterverteller Douwe Kootstra ieder uur spannende streekverhalen. In de Dorpskerk is een doorlopende videopresentatie over de geschiedenis van de kerk en kun je luisteren naar het orgelspel. Daarnaast zijn er nog een aantal interessante gebouwen geopend, zoals de pas gerestaureerde Korenmolen De Hoop en verduurzaamde Basisschool It Bynt. Ook stelt een aantal bewoners hun verbouwde pand open voor bezoek. In het verenigingsgebouw bij de kerk is een kleine tentoonstelling over geschiedenis van de Sonac. Het bedrijf is al bijna 100 jaar zeer bepalend voor Sumar.

Het Dorpshuis de Kamp is een goede startplek van de dag. Er is een ruim parkeerterrein aanwezig. Hier krijgt u van onze vrijwilligers informatie over het actuele programma. U kunt ook alle informatie downloaden vanaf de website www.openmonumentendag.nl/Tytsjerksteradiel(externe link). Alle opengestelde panden zijn te herkennen aan de vlag van de Open Monumentendag.

Het programma maakt deel uit van de landelijke Open Monumentendag en is georganiseerd door de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel, Dorpsbelang Sumar en vele enthousiaste vrijwilligers uit het dorp.