1. Uniform uitvoerings- en handhavingsbeleid Fryslân

Portefeuillehouder: Andries Bouwman

Het college heeft besloten om in te stemmen met het uniform uitvoerings- en handhavingsbeleid Fryslân (VTH-beleid). Het VTH-Beleid Fryslân beschrijft op welke wijze de basistaken door de FUMO uitgevoerd moeten worden. Tot op heden was er geen uniform Beleid en moest de FUMO werken met 17 verschillende Beleidsstukken. Het VTH-beleid is een breed gedragen beleidsstuk dat door middel van een zorgvuldig proces met aandacht voor de betrokkenheid van de deelnemers tot stand is gekomen. De overige gemeenten zijn zowel bestuurlijk als ambtelijk om de hoogte gehouden door middel van diverse consultatieronden. Ook de ketenpartners zoals het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio zijn aangeschoven.

1.1 VTH beleid Fryslân

1.2 Raadsvoorstel

2. Aanwijzingsbesluit toezichtstaken leerplicht  

Portefeuillehouder: Andries Bouwman

Tytsjerksteradiel vormt met in totaal zeven gemeenten de regio Friese Wouden en werkt daarin onder andere samen op het gebied van leerplicht en RMC. Voor de samenwerking is een overeenkomst vastgesteld. Hierin is geregeld dat alle leerplicht- en RMC-medewerkers beëdigd kunnen worden door de burgemeester van de gemeente waar de medewerkers in dienst zijn voor de hele regio. Het college heeft besloten in te stemmen met het aanwijzingsbesluit Leerplichtambtenaren regio De Friese Wouden. De toezichthouders Leerplichtwet krijgen een wettelijke legitimatie waarmee zij hun toezichthoudende taken en werkzaamheden kunnen uitoefenen in de regio De Friese Wouden.

2.1 Aanwijzingsbesluit

3. Voortzetten Burgernet

Portefeuillehouder: Jeroen Gebben

Het college heeft besloten Burgernet voort te zetten. Een van de initiatieven om burgers te betrekken bij versterking van de veiligheid van hun leefomgeving is Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in de eigen omgeving. De deelnemer/burger wordt gebeld wanneer deze een zoekactie gaat starten. Bijvoorbeeld naar een inbreker, een verdwaald kind of een gestolen voertuig. Vorig jaar is er in het Regionaal Bestuurlijk Politie Overleg Noord-Nederland (RBPO) gesproken over de voorzetting van Burgernet voor gemeenten in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Voor Burgernet in 2021 en 2022 in de begroting budget beschikbaar.

3.1 Brief voortgang Burgernet

4. Financiële steun voor cultuur vanwege schade coronavirus

Portefeuillehouder: Tytsy Willemsma

In 2020 heeft de gemeente van het Rijk voor verschillende onderwerpen middelen ontvangen ter compensatie van gemaakte kosten of gederfde inkomsten gerelateerd aan corona. Het college heeft besloten om een deel beschikbaar te stellen aan onze mienskip. Het gaat om het bedrag dat is bestemd voor het in stand houden van de lokale en regionale culturele infrastructuur. Voor culturele instellingen wordt hiervoor een subsidieregeling opengesteld. Culturele organisaties die schade hebben geleden door de maatregelen rond het coronavirus, kunnen subsidie aanvragen. Het gaat om schade die is ontstaan in de periode van 15 maart tot en met 31 december 2020. De subsidie kan worden aangevraagd tot en met 15 maart 2021. Meer informatie over de subsidieregeling en de aanvraagformulieren zijn de vinden op deze pagina. Hier staan ook voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

4.1 Raadsvoorstel

4.1 Nieuwsbericht

5. Openbare besluitenlijst van 2 februari 2021

5.1 Besluitenlijst