Wat moet ik meenemen?

Home > Organisatie & bestuur > Wat moet ik meenemen?

Wat moet ik meenemen?

Om te gaan stemmen moet u uw stempas en identiteitsbewijs meenemen. De stempas ontvangt u via de post. Als u een identiteitsbewijs heeft dat niet langer dan vijf jaar is verlopen, kunt u dit bij de verkiezingen op 23 mei gebruiken als geldig identiteitsbewijs.

Kiezers die hun stem uitbrengen moeten zich legitimeren. Deze identificatieplicht is ingevoerd om vast te stellen dat degene die stemt ook echt de kiesgerechtigde is.

Toegestane identiteitsdocumenten

Als u gaat stemmen, neemt u uw stempas en uw identiteitsbewijs mee. Zonder identiteitsbewijs en stempas kunt u niet stemmen.

Identiteitsbewijzen zijn;

  • een Nederlandse paspoort of
  • een rijbewijs of
  • een identiteitskaart

Geldigheid document

Oudere kiezers die niet meer maatschappelijk actief zijn hebben vaak geen geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs meer hebben. Om deze kiezers tegemoet te komen kunnen ook identiteitsdocumenten worden gebruikt die maximaal vijf jaar zijn verlopen. Deze maatregel geldt niet alleen voor oudere kiezers, maar voor alle kiezers.

Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijt. Hoe moet ik dan stemmen?

Heeft u geen van bovengenoemde documenten, dan kan uw identiteit ook worden vastgesteld aan de hand van een kopie van een proces-verbaal betreffende vermissing. Hierbij moet u dan ook een document tonen van uzelf waarop uw naam staat en dat voorzien is van uw foto. Denk bijvoorbeeld aan een NS-abonnement of bibliotheekpas.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas wordt uiterlijk 9 mei 2019 bij u thuisbezorgd. Als u op 9 mei 2019 nog geen stempas heeft ontvangen, kunt u bij de gemeente een vervangende stempas aanvragen met het onderstaande formulier. Dit kan tot en met 22 mei 2019,12.00 uur.

Contact opnemen

Raadhuisweg 7
9251 GH Burgum (adres en route)

gemeente@t-diel.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!
06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Suggesties voor verbeteringen van deze website?