Op 7 december bereikte de bouw van de 39 nieuwe appartementen het hoogste punt. De 28 oude appartementen aan de Kûpersstrjitte in Burgum hebben, in overleg met de oudbewoners, plaatsgemaakt voor 39 nieuwbouwappartementen. De gemeente Tytsjerksteradiel, Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) en het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland zijn trots op de duurzame en gasloze appartementen midden in het centrum van Burgum. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland, Gelbrig Hoekstra, wethouder gemeente Tytsjerksteradiel en Biense Dijkstra, directeur BGDD hesen vandaag drie vlaggen om te vieren dat het hoogste punt is bereikt. Ook werden de vaklieden bedankt voor hun inzet en kregen zij een kop snert aangeboden.
 

Oplettende Burgumers hebben het vast al gezien; het casco krijgt een duidelijke vorm in het hartje van het Friese dorp. De bovenste dakvloer is gestort en daarmee heeft het nieuwbouwproject naast de supermarkt zijn hoogste punt bereikt. Voor Bouwgroep Dijkstra Draisma een eer, vertelt Biense Dijkstra: “Voor het eerst in onze lange carrière bouwen wij nu ook appartementen volgens ons droogstapelsysteem. Dat betekent dat de componenten
geprefabriceerd zijn in de fabriek en dat de wanden, het dak en de gevels op de bouwplaats in elkaar worden gezet. We zijn trots dat WoonFriesland als vooruitstrevende woningcorporatie voor het droogstapelsysteem heeft gekozen.”

Leefbaarheid belangrijk door onderling contact en ontmoeten

WoonFriesland vindt het belangrijk dat zij haar huurders meer kan bieden dan alleen goed en betaalbaar wonen. Naast duurzaamheid en betaalbaarheid staat ook de leefbaarheid zeer hoog op de agenda. Daarom heeft het sociaal verhuurbedrijf besloten om twee ruimtes in het nieuwe woongebouw beschikbaar te stellen als gemeenschappelijke ruimte. “Dit verhoogt het onderling contact en daarmee de sociale cohesie binnen het gebouw en dat komt de leefbaarheid ten goede. Hoe de gezamenlijke ruimtes worden benut, is aan de bewoners zelf. Dit kan een ruimte worden voor bijvoorbeeld een kaartgroep of gelegenheid om samen koffie te drinken en elkaar te ontmoeten”, aldus Sigrid Hoekstra.
 

Meer sociale huurwoningen

Vorige én potentiële nieuwe bewoners zijn blij met de komst van de vernieuwde corridorflat met vier woonlagen. De appartementen zijn allen voorzien van twee slaapkamers en het duurzame A+++ label. Dankzij goede samenwerking tussen de gemeente en WoonFriesland wordt nu meer woongelegenheid gerealiseerd. WoonFriesland geeft hiermee gehoor aan de dringende oproep tot meer sociale huurwoningen. Er is een bedrag van bijna 7 miljoen euro mee gemoeid. “Mei dit appartemintekompleks slaan wy in dûbelslach! 28 âlde apparteminten binne duorsum makke en sûnder gas werboud. Der binne 11 nije duorsume apparteminten bykommen dêr’t in soad fraach nei is. Dat wurdt in noflik plak om te wenjen foar minsken âlder as 55 jier!” aldus wethouder Gelbrig Hoekstra

Populaire locatie

De unieke locatie midden in het centrum van Burgum is een gewilde woonlocatie. De appartementen beschikken over een balkon of terras en elke woning heeft een eigen fietsenberging. Aan de achterkant van het gebouw zijn voldoende parkeerplaatsen. Ook beschikt het complex over twee ontmoetingsruimtes met een keukenblokje. Mede door deze factoren verwacht WoonFriesland dat er veel animo voor is voor de woningen. Vooral voor woningzoekenden van 55+ is dit een kans, want zij krijgen voorrang op de nieuwe appartementen. Vanaf de lente van 2022 kunnen huurders hun intrek nemen.
 

Hoogste punt Burgum