In de gemeente Tytsjerksteradiel doen dit schooljaar 20 basisscholen mee aan het sport- en gezondheidsproject ‘Kies voor hart en sport’. Doel van het project is kinderen leren en laten ervaren wat het belang van sporten en een gezonde leefstijl is. Dit leren de kinderen tijdens de speciale lessen op school. De kick-off van het sport- en gezondheidsproject vond deze week plaats in Oentsjerk en Burgum. Wethouder Caroline de Pee (Sport) was op 23 november aanwezig in sporthal De Nije Westermar in Burgum.

Buurtsportcoaches van High Five Sportstimulering gaan het hele schooljaar lessen geven over bewegen en een gezonde leefstijl. Wethouder De Pee: “Onze gemeente heeft bewegen en gezondheid hoog in het vaandel. En als kinderen er al op een jonge leeftijd mee in aanraking komen, is dat natuurlijk prachtig. Ze maken zo op een speelse manier kennis met verschillende sporten en krijgen informatie over het belang van een gezonde leefstijl”.

Zelf stapt de wethouder regelmatig op de racefiets of de mountainbike. “Het is heerlijk om na vele uren vergaderen ook even sportief bezig te zijn en je hoofd leeg te maken. Nog leuker is het natuurlijk om in verenigingsverband lekker te bewegen. Sport verbindt op zoveel verschillende manieren; gezondheid, plezier, samenwerken en vrienden maken. Verenigingen verwelkomen graag nieuwe leden. Jong én oud!”

Scholen erkennen het belang van bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen. Er zijn daarom twee extra locaties waar de beweeglessen worden gegeven. Kies voor Hart en Sport is een jaarlijks terugkerend sportkennismakingsproject voor kinderen in het basisonderwijs in de beide gemeenten.

De gemeente heeft mogelijkheden om, daar waar nodig, financiële ondersteuning te bieden voor het betalen van bijvoorbeeld contributie en sportkleding. Kijk op www.achtkarspelen.nl/financiele-ondersteuning(externe link) voor meer informatie.
 

Samen sporten en bewegen in sporthal De Nije Westermar. Wethouder Caroline de Pee en Beau genoten beiden van de aangeboden activiteiten.