Tips voor meer ruimte in uw sortibak

Home > Inwoners > Tips voor meer ruimte in uw sortibak

Tips voor meer ruimte in uw sortibak

Is uw sortibak elke keer snel vol? Haalt u met moeite de volgende ophaaldag? Met deze tips zorgt u ervoor dat u meer ruimte overhoudt.

Tip 1: Scheid afval

Gooi alleen afval in de sortibak dat er in hoort. Dit zijn plastics, metalen en drankenkartons (PMD’s), luiers en overig restafval. Door het scheiden van het bioafval (groente, fruit, tuinafval (gft) en etensresten), oud papier, textiel, glas en milieustraatstromen, kunt u ervoor zorgen dat u minder afval in uw sortibak hebt en meer ruimte overhoudt in de container. 

Tip 2: Maak het plat

U kunt ruimte winnen in de Sortibak door de lucht uit verpakkingen (plastic, metalen en drankkarton) te halen. Vouw het drankkarton of verpakkingen na gebruik plat of knijp de lucht eruit en plaats de dop ero

Tip 3: Zonder zak 

Ook kunt u ruimte winnen in de Sortibak door plastic, metalen en drankkarton los in de container te doen in plaats van in (gesloten) huisvuilzakken. Tussen de huisvuilzakken zit namelijk vaak veel lucht.

Mochten voorgaande stappen nog niet genoeg ruimte geven in uw Sortibak dan kunt u ook:

Tip 4: Slim inkopen

Door in de winkel te kiezen voor een product met een andere verpakking (in glas of papier in plaats van plastic) of met minder verpakkingsmateriaal, bespaart u afval. Veel producten, zoals limonade of melk, zijn in supermarkten ook in glazen flessen verkrijgbaar. Deze kunt u in de glasbak gooien. 

Tip 5: Kiezen voor duurzaam

Ook kunt u kiezen voor duurzamere alternatieven in plaats van wegwerpproducten. Hierbij kunt u denken aan herbruikbare flessen, bekers of broodbakjes. Maar denk ook aan  zeep of shampoo in vaste vorm. Of wasbare luiers en billendoekjes in plaats van wegwerp.

Meer tips

Op de website van Milieu Centraal vindt u meer tips over afval scheiden.