Zwemmen bij zandwinning Skulenboarch: levensgevaarlijk!

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Zwemmen bij zandwinning Skulenboarch: levensgevaarlijk!

Zwemmen bij zandwinning Skulenboarch: levensgevaarlijk!

Met het mooie weer zoeken we graag verkoeling bij het water. Het is dan ook erg druk op de verschillende zwemlocaties in de gemeente. De verleiding is groot om ook op andere plekken te zwemmen waar dit niet mag, doe dit vooral niet!

Afgelopen weekend heeft de politie meerdere keren mensen gewaarschuwd voor dit gevaar. Ga je daar zwemmen, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 225,-.

Zwemmen bij recreatiestrandje Skulenboarch

Het zwemstrandje bij Skulenboarch is een veilige zwemlocatie als je binnen de hekken en het toegestane gebied blijft. De zandwinput achter de hekken en borden is verboden terrein voor zwemmers. Het is levensgevaarlijk daar te zwemmen en toch zien we dat mensen dat wel doen.

Tijdens het zandwinnen wordt op een diepte van meer dan 20 meter zand weggezogen. Hierdoor ontstaat een soort lawine van zand wat van boven naar beneden stroomt. Uiteindelijk valt een stuk van de oever in het water. Als de oever waar je op loopt of ligt valt, dan word je door de stroming mee naar beneden gezogen.

Ook als er niet gewonnen wordt, is een zandwinning gevaarlijk door de grote verschillen in watertemperatuur. Op grote diepte (de put is op plaatsen meer dan 30 meter diep) is het water ijskoud. Het kan gebeuren dat door stroming het water van onder naar boven komt. Als dat gebeurt waar je zwemt, dan verkrampen je spieren, je blaast in paniek je laatste adem uit, waardoor je zinkt.

Kijk voor veilige locaties bij jouw in de buurt om veilig in open water te zwemmen op www.zwemwater.nl