Verwijderen noodbrug en terugplaatsen brugdek Aldtsjerk

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Verwijderen noodbrug en terugplaatsen brugdek Aldtsjerk

Verwijderen noodbrug en terugplaatsen brugdek Aldtsjerk

Dit item is verlopen op 22-03-2020.

Na de aanrijding met de monumentale brug over de Moark in Aldtsjerk is de bovenbouw verwijderd en kon de brug niet meer worden bediend. Om vaarverkeer tijdens het vaarseizoen mogelijk te maken hebben we in juli een noodbrug geplaatst. Op donderdag 28 november plaatsen we het oorspronkelijke brugdek zonder bovenbouw terug. Hierdoor is de brug die dag vanaf 07:00 tot het einde van de middag gestremd voor alle verkeer. Voor fietsers geldt een omleiding via Hjelburd en Klaas Douwesweg. Voor voetgangers is er geen alternatieve route beschikbaar. Autoverkeer kan via de provinciale weg rijden.

In overleg met Dorpsbelangen en ondernemers
We hebben diverse verzoeken (van o.a. Dorpsbelangen en ondernemers) gekregen om de brug weer voor auto’s open te stellen. Omdat het vaarseizoen nu voorbij is hebben we besloten het brugdek zonder bovenbouw terug te plaatsen.

Nog geen brugbediening mogelijk
Met het terugplaatsen van het brugdek kan de brug nog niet worden bediend. Hiervoor moet ook de bovenbouw worden teruggeplaatst. De bovenbouw kan nog niet worden hersteld omdat de gemeente in afwachting is van de vergunningverlening. Omdat het om een monumentale brug gaat, duurt dit langer dan bij een reguliere vergunning.

Breedtebeperking autoverkeer
We willen voorkomen dat de brug na herstel wederom wordt aangereden en/of beschadigd. Daarom gaan we een breedtebeperking instellen van 2,20m. De breedtebeperking brengen we ook fysiek aan met uitneembare paaltjes. Auto’s (en fietsers en voetgangers) kunnen gewoon over de brug blijven rijden. Grotere voertuigen (vrachtauto’s, landbouwverkeer, bussen) kunnen via de provinciale weg rijden. Het instellen van de breedtebeperking is besproken met dorpsbelangen. Zij kunnen zich vinden in de voorgestelde maatregel.