LIVEBLOG: Coronavirus (COVID-19)

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > LIVEBLOG: Coronavirus (COVID-19)

LIVEBLOG: Coronavirus (COVID-19)

Dit item is verlopen op 22-04-2020.

Via dit liveblog houden we u op de hoogte van de situatie in Tytsjerksteradiel rondom het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen. Op de site van de GGD Fryslân en de site van het RIVM vindt u meer informatie over het coronavirus, waaronder veelgestelde vragen en de geldende richtlijnen. Ook kunt u terecht bij het landelijke publieksnummer 0800-1351. Heeft u zelf klachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts en ga niet zelf naar het spreekuur. Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88.

Hulp voor ondernemers

Het coronavirus raakt veel sectoren. Wij begrijpen dat er op ondernemers veel afkomt en dat zij vragen hebben. Daarom hebben we voor de ondernemers de regelingen en de contactgegevens op een rijtje gezet.

Openingstijden gemeentehuis en milieu- en composteerterrein

Sinds donderdag 26 maart is het gemeentehuis in Burgum volledig gesloten voor publiek zonder afspraak. U kunt de komende tijd alleen ’s ochtends van 09.00-12.00 uur terecht met een afspraak. Dit geldt alleen voor de noodzakelijke zaken die niet kunnen wachten.

 • Verloopt de geldigheid van uw reisdocument of rijbewijs op of voor 6 mei 2020? Dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen om een nieuw document aan te vragen. Is uw document langer geldig? Dan is het nog niet mogelijk om een nieuw document aan te vragen. Wij vragen u om niet eerder dan 2 weken voordat uw document ongeldig is naar ons te bellen om een afspraak te maken. Op deze manier kunnen we alle aangevraagde documenten op tijd leveren en tegelijkertijd het bezoekersaantal goed spreiden.
 • Wilt u post afleveren? Gooi het dan in de brievenbus.
 • Wist u dat u bepaalde zaken ook thuis via de computer kunt regelen? Zo kunt u bijvoorbeeld een verhuizing online doorgeven en een uittreksel digitaal aanvragen. We vragen u om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken, zodat u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen.

Bel voor het maken van een afspraak naar telefoonnummer 14 0511. Telefonisch zijn wij de gehele dag - op werkdagen van 9.00-16.30 uur - bereikbaar. De dienstverlening voor onze inwoners gaat zoveel als mogelijk door.

Milieu- en composteerterrein
Het milieu- en composteerterrein zijn gewoon open. Wel zijn extra maatregelen genomen. Er mogen maximaal 5 auto’s tegelijkertijd op het terrein aanwezig zijn. Dit betekent dat (in geval van drukte) wachttijden kunnen toenemen. De openingstijden zijn vooralsnog de reguliere openingstijden.

Tijdelijk zelf uw bezem of schep meenemen
Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen kunt u tijdelijk geen gebruik maken van onze scheppen en bezems. Neem daarom zelf een schep en bezem mee als u die nodig heeft. Bedankt voor uw begrip!


Woensdag 22 april

Oranje boven, oranje binnen

Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Maar als gevolg van de coronacrisis zijn activiteiten en evenementen afgelast en ziet Koningsdag er dit jaar anders uit. Geen vrijmarkten, feestjes en gezellige onderonsjes. Dat betekent niet dat we de verjaardag van de Koning dit jaar overslaan. Lees hier verder.

Maatregelen corona verlengd

Het kabinet heeft besloten de meeste Corona-maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees hier verder voor een overzicht van de wijzigingen en de ingangsdatum.


Maandag 20 april

Nieuwsbrief voor ondernemers

Afgelopen vrijdag 17 april is er een nieuwsbrief verstuurd naar de ondernemers in onze gemeente. In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws voor ondernemers over de coronacrisis. De nieuwsbrief vindt u hieronder.

Nieuwsbrief voor ondernemers d.d. 17 april.pdfpdf(233,99 KB)


Woensdag 8 april

Openluchtzwembad De Sawn Doarpen Gytsjerk tot 1 juni gesloten

Openluchtzwembad De Sawn Doarpen in Gytsjerk zou oorspronkelijk op 25 april haar deuren weer openen voor het nieuwe zwemseizoen. Maar de gemeente heeft besloten dat het zwembad gesloten blijft tot in ieder geval 1 juni. We vinden dit erg jammer maar de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers staat voorop.

Door de huidige coronamaatregelen en het verbod op bijeenkomsten en vergunningsplichtige evenementen tot 1 juni vindt de gemeente het niet verantwoord het bad eerder te openen. Het aantal bezoekers in het zwembad is niet te reguleren en bij warm weer komen hier honderden mensen bij elkaar. We wachten de landelijke maatregelen af na 1 juni.


Maandag 6 april

Maatregelen bruggen, sluizen, pontjes en recreatieve voorzieningen

Aansluitend op de verlenging van de landelijke maatregelen, blijven ook de bruggen, sluizen en fietspontjes tot en met 28 april dicht. Dit geldt voor alle 18 Friese gemeenten. Met het dichthouden van toiletgebouwen, bruggen, sluizen en kleine pontjes kunnen we de richtlijn van het Rijk om 1,5 meter afstand te bewaren, beter waarborgen en handhaven. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht.


Vrijdag 3 april

Aanpassingen in noodverordening

Op 2 april 2020 is een nieuwe noodverordening door Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. De oude noodverordening van 26 maart 2020 komt hiermee te vervallen. De noodverordening geeft de gemeente de mogelijkheid om te handhaven wanneer de maatregelen die de regering heeft genomen om te voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid, niet worden nageleefd.

De aanpassingen gaan over: toevoeging van de jachthavens aan de verordening, verantwoordelijkheid handhaving op markten, een juridische aanpassing bij het onderwerp kinderopvang en een toelichting op hotelovernachtingen. 

Ondernemers en vrijwilligers in de R&T-sector zijn via een brief geïnformeerd over de extra maatregelen:
Brief aan RT ondernemers 3 april 2020.pdf

Videoboodschap burgemeester Jeroen Gebben

In de nieuwe videoboodschap richt burgemeester Jeroen Gebben zich tot de ondernemers en de inwoners die die een paar zonnige dagen tegemoet gaan.

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=jUgpxHJqVbI


Woensdag 1 april

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.


Vrijdag 27 maart

Nieuwe noodverordening van kracht

Op 26 maart 2020 is een nieuwe noodverordening door Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. De oude noodverordening van 16 maart 2020 komt hiermee te vervallen. De noodverordening geeft de gemeente de mogelijkheid om te handhaven wanneer de maatregelen die de regering heeft genomen om te voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid, niet worden nageleefd.

Een noodverordening is bedoeld om de burgemeester meer bevoegdheden te geven, bijvoorbeeld in het geval van een gevaarlijke situatie of verstoring van de openbare orde en veiligheid op te kunnen treden. Omdat de door het kabinet afgekondigde verboden normaal volgens de wet gewoon zijn toegestaan, is voor het optreden door handhaving en politie een speciale noodverordening nodig. Die wordt regionaal afgekondigd voor alle burgemeesters.

Lokaal ondersteuningspakket voor ondernemers in Tytsjerksteradiel

De gemeente Tytsjerksteradiel komt met aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers ondervinden veel gevolgen door de genomen landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het ondersteuningspakket van de gemeente bevat maatregelen die de gemeente kan bieden boven op het landelijke pakket aan maatregelen dat er al ligt. De maatregelingen en andere informatie vindt u op deze pagina.


Dinsdag 24 maart 2020

Informatie over huwelijken tot 1 juni

Heeft u een huwelijk of een geregistreerd partnerschap bij ons gepland vóór 1 juni? We verwachten donderdag 26 maart meer duidelijkheid te krijgen of dat door mag gaan. We nemen met elk stel telefonisch contact op om de nieuwe voorschriften door te spreken. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht


Maandag 23 maart 2020

Aangescherpte landelijke maatregelen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk voor meer informatie over de landelijke maatregelen op de website van het RIVM

Over de precieze gevolgen van deze maatregelen voor Tytsjerksteradiel hoort u later meer. Woensdag 18 maart 2020

Waar kunnen ondernemers terecht voor hulp?

Het coronavirus raakt veel sectoren. Wij begrijpen heel goed dat als ondernemer er nu veel op u afkomt. Waar kunt u terecht voor hulp en vragen? We hebben de informatie voor u verzameld op deze pagina: https://bit.ly/2IZ3rnI 

KEaRN lanceert platform voor hulpvragers, hulpaanbieders en andere initiatieven

De medewerkers van KEaRN zetten zich graag in om de inwoners van Tytsjerksteradiel te ondersteunen waar dat nodig is. Nu het onzekere tijden zijn is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken. Daarom heeft Kearn de website www.kearn.nl/corona in het leven geroepen om alle goeie initiatieven, hulpvragen en aangeboden hulp in één overzicht te verzamelen. Kun je iets voor iemand betekenen? Of heb je zelf hulp nodig, of ben je al begonnen met een goed initiatief? Geef het door aan KEaRN via www.kearn.nl/corona
 Dinsdag 17 maart 2020

Hoe zit met de zwemabonnementen nu zwembad de Wetterstins gesloten is?

Nu het zwembad gesloten is zijn er abonnementhouders die helaas geen gebruik kunnen maken van hun abonnement.
Heeft u een zwemabonnement bij de Wetterstins? Lees hier wat dat voor u betekent: https://bit.ly/3d5Ss9N

Noodverordening van kracht

Op 16 maart 2020 is een noodverordening door Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om te handhaven wanneer de maatregelen die de regering heeft genomen om te voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid, niet worden nageleefd.

Het gaat hierbij om het verbod om samen te komen met meer dan 100 personen om ‘inrichtingen geopend te houden’ waar men kan komen eten en drinken. Plekken die niet voor het publiek toegankelijk zijn, zoals bedrijfskantines, mogen gewoon open blijven. Ook wordt sport- en fitnessclubs, zoals zwembaden, sporthallen en sportvelden, geboden de deuren te sluiten. Dit geldt ook voor sauna’s.

Een noodverordening is bedoeld om de burgemeester meer bevoegdheden te geven, bijvoorbeeld in het geval van een gevaarlijke situatie of verstoring van de openbare orde en veiligheid op te kunnen treden. Omdat de door het kabinet afgekondigde verboden normaal volgens de wet gewoon zijn toegestaan, is voor het optreden door handhaving en politie een speciale noodverordening nodig. Die wordt regionaal afgekondigd voor alle burgemeesters.

Aangescherpte maatregelen milieu- en composteerterrein Burgum

Op het milieu- en composteerterrein in Burgum nemen we extra maatregelen. Er mogen vanaf vandaag maximaal 5 auto’s tegelijkertijd op het terrein aanwezig zijn. Dit betekent dat (in geval van drukte) wachttijden kunnen toenemen. De openingstijden zijn vooralsnog de reguliere openingstijden.
 Maandag 16 maart 2020

Bericht van burgemeester Jeroen Gebben: 'Kijk naar elkaar om'

Beste mensen,

Vandaag is de eerste coronabesmetting in onze gemeente vastgesteld. We zijn hier erg van geschrokken. Iedereen die persoonlijk met het virus te maken heeft, wens ik veel sterkte. Het kabinet heeft vergaande maatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn echt nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken. De maatregelen hebben grote impact op de economie en ons sociale leven. We ervaren allemaal de gevolgen. Ook u als inwoner of ondernemer in Tytsjerksteradiel.

Lees verder


Geen avondopenstelling gemeentehuis

In verband met beperkte openingstijden van het gemeentehuis is er tot en met 6 april geen avondopenstelling op maandag.
 

Verzoek:

 • Neem voordat u naar het gemeentehuis wilt komen, altijd telefonisch contact met ons op via 14 0511. Wij zijn beperkt open en voorkomen graag dat u voor een dichte deur komt te staan of dat u onnodig langskomt.
 • Als uw bezoek een paar weken kan wachten, kom dan alstublieft in april.
 • Neem uw pinpas mee. Vanwege de maatregelen kunt u alleen nog betalen met uw pinpas.


Raadsvergaderingen gaan niet door

Vanwege het coronavirus gaat de raadsvergadering van 26 maart niet door. Ook alle overige raadsactiviteiten tot en met 6 april zijn geannuleerd. De raadsleden blijven wel graag in contact met u. Via de website van de raad kunt u de contactgegevens van de raadsleden vinden.

Wilt u contact met de hele raad? Richt u dan tot de raadsgriffie via griffie@t-diel.nl, de raadsgriffie zorgt er voor dat uw post bij de raadsleden terecht komt.
 

Positief geteste patiënt in Tytsjerksteradiel

Vanochtend is bevestigd dat een in Fryslân wonende man van in de zeventig positief is getest op het coronavirus. Het gaat om een inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel. Burgemeester Jeroen Gebben staat in contact met de familie.

De GGD Fryslân heeft het contactonderzoek inmiddels opgestart voor de man. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie de patiënt contact heeft gehad. Als de personen die deel uitmaken van het contactonderzoek klachten krijgen die passen bij het coronavirus (COVID-19), dan krijgen zij gerichte adviezen.

Aantal mensen met corona
Wij merken dat mensen vragen hebben over de aantallen die de GGD Fryslân communiceert. De GGD Fryslân bericht over het aantal personen in Fryslân waarvan via tests is vastgesteld dat zij corona hebben. Een compleet beeld is nooit precies te geven, ook omdat niet iedereen wordt getest, conform de nieuwe richtlijnen van het RIVM.
 

Uitzondering leerlingenvervoer waarbij beide ouders werken in ‘cruciale beroepen’!

Alle scholen in Nederland blijven vanaf vandaag (16 maart) tot en met 6 april dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Dit betekent dat leerlingen geen leerlingenvervoer krijgen. U hoeft uw kind niet af te melden bij Jobinder of de gemeente. Het leerlingenvervoer zal automatisch weer beginnen als de scholen starten.

Uitzondering

Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen waarbij beide ouders werken in cruciale beroepen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgpersoneel en politiemensen. Vallen u en uw partner in deze categorie en moet u toch een beroep doen op leerlingenvervoer? Let goed op. U moet uw kind per mail aanmelden. Het is voor ons namelijk niet duidelijk om welke kinderen dit gaat en waar uw kind dan naar toe moet worden gebracht, dat kan per school anders geregeld zijn.

Lees verderZondag 15 maart 2020

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers
Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen op https://www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/corona.

Gemeente Tytsjerksteradiel is beperkt open

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft besloten om medewerkers, indien mogelijk, tot en met 31 maart thuis te laten werken. De dienstverlening voor onze inwoners gaat zoveel als mogelijk door. De afdeling Burgerzaken is open maar we vragen u nadrukkelijk om een niet urgent bezoek aan het gemeentehuis uit te stellen tot na 31 maart.

 • Is bijvoorbeeld uw reisdocument of rijbewijs tot half april geldig en niet met spoed nodig, dan graag uw bezoek uitstellen. Ligt uw document klaar, maar is uw huidige document nog wel een aantal weken geldig? Stel uw bezoek dan ook nog even uit.
 • Wilt u post afleveren? Gooi het dan in de brievenbus.
 • Wist u dat u bepaalde zaken ook thuis via de computer kunt regelen? Zo kunt u een verhuizing online doorgeven, een uittreksel digitaal aanvragen en ook bouwtekeningen zijn digitaal aan te vragen. We vragen u om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken, zodat u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen.
   

Dienstverlening buiten het gemeentehuis
Medewerkers van de Buitendienst blijven hun werk waar mogelijk uitvoeren. De Milieustraat in Burgum en het Composteerterrein in Sumar blijven open tijdens de normale openingstijden. Ook worden uw afvalcontainers gewoon geleegd.


Heeft u een afspraak?
Heeft u een afspraak bij andere dan bovengenoemde afdelingen/diensten in de komende periode (tot 1 april)? Dan nemen wij contact met u op. U hoeft zelf geen actie te ondernemen.  
 

Uitleg over Corona van NOS op 3


Zaterdag 14 maart 2020

Informatie voor ondernemers

Ook ondernemers in onze gemeente ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Ondernemers kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Via onderstaande link vindt u een overzicht met regelingen voor ondernemers en de (crisis)telefoonnummers waar u met vragen terechtkunt.

Corona: informatie voor ondernemers


Vrijdag 13 maart 2020
 

Leerlingenvervoer opgeschort

Jobinder, die onder andere het leerlingvervoer in onze gemeente verzorgt, is geïnformeerd dat de volgende scholen tot en met 31 maart gesloten zijn:

 • Pieter Bakkersschool in Sneek (SO en VSO)
 • De Wingerd in Damwâld (SO en VSO)
 • Talryk in Drachten (VSO)
 • Kleurryk in Drachten (SO)
 • It Twalûk in Leeuwarden en Franeker (SO en VSO)
 • School Lyndensteyn in Beetsterzwaag (SO en VSO)
 • Duisterhoutschool in Heerenveen en Oosterwolde (SO en VSO)


Dit betekent dat leerlingen die naar een van deze scholen gaan geen leerlingenvervoer krijgen.

Let op: U hoeft uw kind niet af te melden bij Jobinder of de gemeente. Het leerlingenvervoer zal automatisch weer beginnen als de scholen starten.

Stel een niet urgent bezoek aan het gemeentehuis uit

De gemeente Tytsjerksteradiel roept haar inwoners op om publiekscontacten zo veel mogelijk te mijden. Dit geldt ook voor een bezoek aan het gemeentehuis. Daarom vragen wij u om een niet urgent bezoek aan het gemeentehuis uit te stellen tot na 31 maart.

 • Is bijvoorbeeld uw reisdocument of rijbewijs tot half april geldig en niet met spoed nodig, dan graag uw bezoek uitstellen. Ligt uw document klaar? Maar is uw huidige document nog wel een aantal weken geldig? Stel uw bezoek dan ook nog even uit. 
 • Wilt u post inleveren? Gooi het dan in de brievenbus.
 • Wist u dat u bepaalde zaken ook thuis via de computer kunt regelen? Zo kunt u een verhuizing online doorgeven, een uittreksel digitaal aanvragen en ook bouwtekeningen zijn digitaal aan te vragen. We vragen u om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken, zodat u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen.

Raadsvergadering: kom niet naar gemeentehuis maar kijk live mee

De raadsvergadering op 26 maart gaat wel door maar wij doen een dringende oproep aan inwoners om niet te komen. De raadsvergadering is live te volgen via de website van de raad.

In navolging van de nieuwe richtlijnen vanuit de Rijksoverheid heeft Tytsjerksteradiel besloten haar sporthallen en gymzalen tot en met 31 maart te sluiten. Dit doen we om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de sportaccommodaties wordt uitsluitend nog het bewegingsonderwijs voor de scholen gefaciliteerd. Het zwembad in de gemeente was al gesloten.


Donderdag 12 maart 2020


22.00uur

In verband met aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus zijn wij genoodzaakt om zwembad De Wetterstins in Burgum tot en met 31 maart te sluiten. We vinden het jammer dat we deze maatregel moeten nemen, maar stellen de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers en werknemers voorop.

Sporthal
Voor de sporthal in De Wetterstins geldt dat de scholen en verenigingen dit naar eigen inzicht kunnen gebruiken, hierbij worden uiteraard de richtlijnen van het RIVM gevolgd.

Vragen
We begrijpen dat de tijdelijke sluiting vragen kan oproepen. Als er meer bekend is, komen we met meer informatie. Houd voor verdere ontwikkelingen onze website www.wetterstins.nl of onze Facebookpagina in de gaten. Ook zijn wij tijdens de gebruikelijke openingstijden telefonisch te bereiken via (0511) 460 743.

We hopen op uw begrip.


21.00 uur

Naast dat we geen handen schudden in het gemeentehuis willen we u vragen om met de pin te betalen wanneer u aan één van onze balies een aanvraag doet.

Wist u dat u bepaalde zaken ook thuis via de computer kunt regelen? Zo kunt u een verhuizing online doorgeven, een uittreksel digitaal aanvragen en ook bouwtekeningen zijn digitaal aan te vragen. We vragen u om hier zo veel mogelijk gebruik van te maken, zodat u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen.


20.30 uur

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Wij volgen deze maatregel op. Voor Tytsjerksteradiel geldt:

 • Evenementen van meer dan 100 personen waarvoor de gemeente een vergunning heeft verleend gaan niet door.
 • De Maitiidsmoeting die de gemeente zou organiseren op 19 maart gaat niet door.
 • De Energiemarkten georganiseerd door het gemeentelijk Energieloket die plaats zouden vinden in verschillende dorpen gaan niet door.
 • Gemeentelijke evenementen/activiteiten die zijn afgelast: Ouder en Kind sporten op 25 maart.


19.00 uur

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt, of koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
 • Kinderopvang blijft open.

De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.