Help de kuikens van weidevogels

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Help de kuikens van weidevogels

Help de kuikens van weidevogels

Dit item is verlopen op 28-06-2020.

Kuikens in het land, poes in de mand. Met deze slogan roepen wij en andere natuurorganisaties en agrarische collectieven in Fryslân kattenbezitters op hun huisdier ’s nachts binnen te houden. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel weidevogelkuikens het slachtoffer worden van onze huisdieren.

Voor kuikens is het moeilijk groot worden

Het gaat niet goed met de weidevogels en hun kuikens. Dit heeft verschillende oorzaken. Zoals natuurlijke vijanden. Ook katten vormen een bedreiging. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. Help de kwetsbare kuikens en laat ze niet ten prooi vallen aan jouw kat. Houd daarom je huisdier in het voorjaar binnen als het donker is.

Katten gaan ’s nachts op jacht

Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu. Maar ze jagen instinctief ook op jonge kuikens van weidevogels. Waarschijnlijk ben je je er niet bewust van dat jouw huisdier ‘s nachts grote afstanden aflegt en daarbij ook kuikens pakt. Daarom is het advies van half april tot en met juni: kuikens in het land, poes in de mand!