Grote opkomst bij Holocaustherdenking in Gytsjerk

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Grote opkomst bij Holocaustherdenking in Gytsjerk

Grote opkomst bij Holocaustherdenking in Gytsjerk

Ook in Tytsjerksteradiel hebben we gisteren de slachtoffers van de Holocaust herdacht bij het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ in Gytsjerk.

Er was een grote opkomst bij deze indrukwekkende bijeenkomst. Met muziek, gedichten, het verhaal van Franz Wagner en de indringende woorden van de toenmalige onderduiker Bram Houtkruijer, werd er op gepaste wijze stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz 75 jaar geleden. Ook burgemeester Gebben hield een toespraak bij de Holocaustherdenking. Deze kunt u hieronder nalezen.

Het is vandaag, op de dag af, precies 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Er zijn steeds minder mensen die kunnen getuigen van wat hen is aangedaan.

En des te groter onze opdracht, het verhaal van hun verdrietig lot aan onze kinderen en hun kinderen door te geven.

Vandaag hebben we niet veel verbeeldingskracht nodig om stil te staan bij de gruwelijkheden die in de kampen zijn begaan. In gedachten zijn we bij al die slachtoffers.

Ook in Tytsjerksteradiel zijn inwoners slachtoffer geworden van de holocaust. Mannen, vrouwen en kinderen die hier woonden, werkten, naar school gingen en plezier maakten. Die onderdeel uitmaakten van onze gemeenschap en daar wreed uit zijn weggerukt en vermoord. Zo ook Franz Wagner uit Gytsjerk. Op 22 jarige leeftijd is hij omgekomen in Auschwitz.

Om hierbij stil te staan is dit tijdelijke monument in zijn voormalige woonplaats te zien. Franz Wagner is één van de ruim 100.000 slachtoffers uit Nederland die met dit monument worden herdacht. De stenen die oplichten en weer uitdoven is als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van onze plaatsgenoten blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Dit is nodig, want zelfs 75 jaar na deze gruwelijke geschiedenis, is het antisemitisme helaas nog steeds aanwezig. Wreedheid, genocide, het vindt nog steeds plaats. De vraag die dan op komt is hoe kan dit toch? Zeker als je je realiseert dat wij elke dag de vrije keus hebben hoe we ons gedragen en met elkaar om gaan. Het lijkt een eenvoudige opgave om ervoor te kiezen om verdraagzaam te zijn tegen elkaar. Maar blijkbaar ook verschrikkelijk moeilijk. Dat zien we helaas elke dag nog om ons heen. Dus we moeten niet denken dat het in het verleden heeft plaatsgevonden en dat het nu niet meer aan de orde is. We moeten ons ervan bewust zijn en met elkaar alert blijven opdat dit nooit weer gebeurt!