Brug in Aldtsjerk

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Brug in Aldtsjerk

Brug in Aldtsjerk

Dit item is verlopen op 01-12-2019.

Op dinsdag 11 juni is de monumentale brug over de Moark in Aldtsjerk aangereden door een vrachtwagen. De bovenbouw van de brug is hierbij dusdanig beschadigd dat er gevaar dreigde voor instorting. Nog diezelfde dag is besloten de gehele bovenbouw te verwijderen en voor reparatie af te voeren. Door het ongemak is de brug één dag gestremd geweest voor alle verkeer.

Brug onbedienbaar

Met het verwijderen van de bovenbouw van de brug, kan deze niet meer worden bediend. De vaarroute is alleen voor hele kleine boten te bevaren. Op de vaarroute zijn borden geplaatst om de scheepvaart te waarschuwen voor de stremming.

Het herstel van de monumentale brug in Aldtsjerk zal enige tijd vergen. Het is nog niet duidelijk wanneer de brug teruggeplaatst kan worden, wel dat herstel enige tijd zal duren. Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een hogere tijdelijke vaste brug (noodbrug) voor uitsluitend fietsers en voetgangers. Zodra hier meer over bekend is, zal daarover bericht worden. De gemeente is hierover tevens in overleg met Dorpsbelangen Aldtsjerk.

Zwemtocht Maarten van der Weijden

Vrijdag 21 juni start Maarten van der Weijden aan zijn 11-steden zwemtocht. De zwemroute gaat ook door Aldtsjerk. Volgens de planning bereikt de zwemmer met zijn gevolg maandag 24 juni in de loop van de dag het dorp. Om de zwemtocht door Aldtsjerk mogelijk te maken, wordt het brugdek tijdens de doorgang gelicht met een hijskraan. Hierover is nauw overleg met de organisatie van de zwemtocht.

Veiligheid

De doorkomst van Maarten van der Weijden is gepland aan het einde van de middag, een exact tijdstip is niet aan te geven. Ongeveer een uur voor de doorkomst van de 11-stedenzwemmer wordt de hijskraan opgesteld aan de noordzijde van de brug (zijde Rhaladijk). Vanaf dat moment is het in verband met de veiligheid niet meer mogelijk om de brug te passeren. Ook is het niet mogelijk om aan de noordzijde ter plaatse van de brug bij het water te staan. Publiek kan Maarten van der Weijden aanmoedigen vanaf de zuidzijde van de brug (zijde café).

Foto: Marieke Solomon