Bericht van burgemeester Jeroen Gebben: 'Kijk naar elkaar om'

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws > Bericht van burgemeester Jeroen Gebben: 'Kijk naar elkaar om'

Bericht van burgemeester Jeroen Gebben: 'Kijk naar elkaar om'

Dit item is verlopen op 16-06-2020.

Beste mensen,

Vandaag is de eerste coronabesmetting in onze gemeente vastgesteld. We zijn hier erg van geschrokken. Iedereen die persoonlijk met het virus te maken heeft, wens ik veel sterkte. Het kabinet heeft vergaande maatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn echt nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken. 

De maatregelen hebben grote impact op de economie en ons sociale leven. We ervaren allemaal de gevolgen. Ook u als inwoner of ondernemer in Tytsjerksteradiel.

De maatregelen zijn niet gemakkelijk. Het verandert ons sociale leven enorm. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. Evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 personen zijn niet toegestaan. Ook bij kleinere bijeenkomsten moet u zich afvragen of het écht nodig is. Bij twijfel, niet doen. We hebben allemaal vragen. Zoals hoe gaat het met mijn cito-toets of eindexamen; hoe ga ik hiermee om in mijn bedrijf; wat doe ik met mijn personeel; mag ik wel naar mijn werk? En allerlei andere (praktische) zaken. Er komt veel op ons af.

Als burgemeester doe ik een dringend beroep op u om de maatregelen na te leven. Niet alleen voor uw eigen gezondheid of die van onze kinderen, maar zeker ook voor kwetsbare inwoners in de gemeente. En om ervoor te zorgen dat de zorg in ons land niet overbelast raakt. Bekijk welke bijdrage u zelf kunt leveren om de verspreiding van het virus in te perken. Gelukkig zie ik veel mensen die hun verantwoordelijkheid nu al nemen.

Veel mensen in de zorg en in ziekenhuizen zetten zich vol overgave voor ons in. Ik heb diep respect voor de wijze waarop iedereen de schouders eronder zet. We zijn gewend naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. Blijf dat ook doen, maar wees terughoudend in contacten die niet per se nodig zijn. Help elkaar en kijk naar elkaar om, bel elkaar. Ouderen, mensen met een beperking of een chronische ziekte kunnen wel wat hulp gebruiken. Dit zijn de momenten waarop we er voor elkaar moeten zijn. 

Als gemeente volgen we uiteraard actief de adviezen van de rijksoverheid, het RIVM en de GGD. Wij houden onze dienstverlening zoveel mogelijk op orde. Maar ook wij hebben als gemeente onze voorzorgsmaatregelen getroffen. De gemeente blijft bereikbaar. Op www.t-diel.nl/corona vindt u de laatste informatie over het coronavirus.

Samen moeten we verspreiding van het coronavirus zien te stoppen. Help elkaar en kijk naar elkaar om. Beperk risico’s voor uzelf en voor anderen. Gebruik uw gezond verstand. Samen kunnen we dit aan.

Jeroen Gebben  

Burgemeester Tytsjerksteradiel