Nieuws

Home > Inwoners > Actueel > Nieuws

Nieuws

 • Verkiezing “Duurzaamste Huis van Nederland”

  De Nationale Duurzame Huizen Route gaat deze zomer weer op zoek naar het Duurzaamste Huis van Nederland. Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering geven voor hun prestaties op het gebied van duurzaam wonen. Alle huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, kunnen deze aanmelden op de website en meedoen met de verkiezing. In provinsje Fryslân maken deelnemers, naast de juryprijs, ook kans op de publiekstitel ‘Duurzaamste Huis van de provincie’.

 • Voucherregeling energiecoöperaties Fryslân

  In de aankomende jaren moeten miljoenen Nederlandse huishoudens en bedrijven aardgasvrij worden. Tytsjerksteradiel wil in 2040 energieneutraal zijn. En Achtkarspelen uiterlijk in 2050. Een enorme opgave! Dit kunnen we als gemeenten niet alleen. In de gemeenten zijn veel energiecoöperaties en -initiatieven actief die samen met inwoners werken aan onze duurzaamheidsambitie.

 • Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om een evenement/activiteit te organiseren

  Per 1 juli mogen er weer activiteiten/evenementen georganiseerd worden. Gaat u een evenement organiseren? Het is belangrijk dat u zich houdt aan de gestelde voorwaarden. 

 • Boerenzonnedaken in de Noardlike Fryske Wâlden in gebruik genomen

  Boerendaken hebben een grote potentie voor zonne-energie, toch blijven veel daken van stallen en schuren nog onbenut. Om agrariërs te helpen om de stap naar duurzame energie daadwerkelijk te maken, heeft vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) gewerkt aan een collectieve aanpak. Hierin heeft NFW haar leden geholpen met de subsidieaanvraag (SDE+) en de uitvoering van een kosten-batenanalyse. 

 • Tweede gezonde sportkantine in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

  Voetbalvereniging ’t Fean ’58 in Surhuisterveen heeft, een halfjaar na koploper zwembad De Kûpe in Buitenpost, ook een gezonde sportkantine gerealiseerd. In aanwezigheid van jeugdleden ontvangt trotse voorzitter Gerard Veenstra de onderscheiding.

 • In actie tegen financiële tekorten

  Bijna alle Nederlandse gemeenten kampen met forse financiële tekorten. Als het Rijk niet over de brug komt, dreigt afbraak van voorzieningen en forse verhoging van lokale lasten.

 • Structurele tekorten zorg nopen tot bezuinigingen

  De aanhoudende tekorten in het sociaal domein baren het college van Tytsjerksteradiel grote zorgen. Deze gemeente staat net als veel andere gemeenten opnieuw voor grote financiële uitdagingen. Ondanks maatregelen lopen de kosten voor de jeugdzorg en WMO-voorzieningen op. 

 • Singelland Burgum is gezonde school

  Sinds vandaag mag OSG Singelland Burgum zich Gezonde School noemen! Wethouder Andries Bouwman heeft vanmiddag samen met sportdocent en coördinator Gezonde School van Singelland, Robert van der Laan, het vignet onthuld.

 • Heropening horeca per 1 juni

  Veel ondernemers hebben het nu moeilijk, ook in Tytsjerksteradiel. Wij staan in nauw contact met onze ondernemers. Wij bieden ze een luisterend oor, willen graag weten waar ze tegenaan lopen en welke impact ze verwachten op langere termijn. Zo vonden vorige week gesprekken plaats met een afvaardiging van de horecaondernemers.

 • Versoepeling coronamaatregelen vanaf maandag 11 mei

  Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen. Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden.

  ‪Alle informatie over de versoepeling en de voorwaarden lees je op de website van de Rijksoverheid

 • Help de kuikens van weidevogels

  Kuikens in het land, poes in de mand. Met deze slogan roepen wij en andere natuurorganisaties en agrarische collectieven in Fryslân kattenbezitters op hun huisdier ’s nachts binnen te houden. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel weidevogelkuikens het slachtoffer worden van onze huisdieren.

 • Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid

  Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

 • Jeugd kan weer buiten sporten

  Voor kinderen en jongeren is er vanaf woensdag 29 april weer ruimte voor georganiseerd buiten sporten. Ook verenigingen en sportscholen die normaal gesproken in de zaal trainen, kunnen met de kinderen en jeugd buiten gaan trainen. Als sportgemeente zijn we ontzettend blij hiermee en willen we faciliteren waar mogelijk.

 • Scholen vanaf 11 mei weer gedeeltelijk open

  Het kabinet wil dat alle kinderen ook in deze bijzondere situatie onderwijs krijgen. Scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs openen op 11 mei 2020 hun deuren weer.

 • Maatregelen corona verlengd

  Het kabinet heeft besloten de meeste Corona-maatregelen te verlengen tot en met 19 mei: Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden.

 • Keep apart, stay united! #Fairtrade together

  Tytsjerksteradiel is Fairtradegemeente en Achtkarspelen is hard op weg om dat te worden. De werkgroep Fairtrade vraagt daarom aandacht voor Fairtrade, juist ook in deze tijd.

 • Fryslân fan Boppen

  Wilt u in deze bijzondere en lastige tijd iemand een hart onder de riem steken? Drones vliegen van 15 tot en met 28 april over de provincie om hoopvolle boodschappen vast te leggen. Met ‘Fryslân fan Boppen’ willen de Friese burgemeesters iets terugdoen omdat iedereen zich in het algemeen heel goed aan de afspraken houdt om verdere verspreiding van het coronavirus te gaan.

 • 15 april: Friesland 75 jaar bevrijd

  Dit jaar staat in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. Maar door het coronavirus gaan de meeste activiteiten niet door. Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. Tegelijkertijd zien we saamhorigheid, mensen letten op elkaar en helpen elkaar. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait.

 • Maatregelen recreatieve voorzieningen

  Aansluitend op de verlenging van de landelijke maatregelen in verband met corona, blijven ook in Tytsjerksteradiel de beperkingen op recreatieve voorzieningen in stand. Dit geldt tot in ieder geval 20 mei. 

 • Concept Gemeentelijk Rioleringsplan ligt ter inzage

  De gemeente stel een nieuw rioleringsplan op. Binnen het bebouwde gebied heeft de gemeente een aantal taken op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater. In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) leggen we vast hoe we invulling willen geven aan deze gemeentelijke watertaken.

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 • Openingstijden gemeentehuis en milieu- en composteerterrein

  Het gemeentehuis is de komende tijd beperkt open. De dienstverlening voor onze inwoners gaat zoveel als mogelijk door.

 • LIVEBLOG: Coronavirus (COVID-19)

  Via dit liveblog houden we u op de hoogte van de situatie in Tytsjerksteradiel rondom het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen. Op de site van de GGD Fryslân en de site van het RIVM vindt u meer informatie over het coronavirus, waaronder veelgestelde vragen en de geldende richtlijnen. Ook kunt u terecht bij het landelijke publieksnummer 0800-1351. Heeft u zelf klachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts en ga niet zelf naar het spreekuur. Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88.

 • Bericht van burgemeester Jeroen Gebben: 'Kijk naar elkaar om'

  Beste mensen,

  Vandaag is de eerste coronabesmetting in onze gemeente vastgesteld. We zijn hier erg van geschrokken. Iedereen die persoonlijk met het virus te maken heeft, wens ik veel sterkte. Het kabinet heeft vergaande maatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn echt nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken. 

 • Uitstel Maitiidsmoeting

  Het kabinet heeft donderdag 12 maart nieuwe maatregelen bekendgemaakt tegen de verspreiding van het coronavirus. Een van de maatregelen is bijeenkomsten met meer dan 100 personen af te lasten.

 • Wie wint de ‘Kultuerpriis’ en de ‘Oanmoedigingspriis jong talint’ 2020?

  Naast de ‘Kultuerpriis’ reikt de gemeente Tytsjerksteradiel dit jaar voor het eerst de ‘Oanmoedigingspriis jong talint’ uit. ‘Yn Tytsjerksteradiel binne jierliks tal fan bysûndere kulturele eveneminten. Wy roppe dêrom eltsenien op om ynwenners te nominearjen foar dizze prizen, want wy wolle harren graach beleanje foar harren ynset foar de kultuer yn ús gemeente,’ zegt wethouder Tytsy Willemsma. 

 • Gemeentesecretaris/directeur Erik van der Laan vertrekt bij gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

  Erik van der Laan, gemeentesecretaris van Achtkarspelen en directeur van de werkmaatschappij 8KTD, vertrekt per 1 april 2020. Van der Laan startte in 2013 bij gemeente Achtkarspelen. Hij kondigde in januari zijn vertrek aan, na bijna zeven jaar is hij toe aan nieuwe uitdagingen.

 • Waterstoftrein maakt proefritten tussen Leeuwarden en Groningen

  Een waterstoftrein uit Duitsland gaat de komende twee weken ’s nachts proefrijden op het spoor tussen Leeuwarden en Groningen. Het is een initiatief van de provincie Groningen. De ritten wijken af van de normale dienstregeling en staan gepland in de nachturen tussen 27 februari en 14 maart. Er wordt niet elke nacht gereden en de verwachting is dat er beperkte geluidshinder zal zijn.

 • Kennismakingslessen ‘Kies voor Hart en Sport’

  Zit uw kind in groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs en wil hij/zij graag eens kennismaken met een (nieuwe) sport? Via ‘High five’, het sportstimuleringsprogramma van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, kun je nu gratis kennismaken met een sport naar keuze.
   

 • Lood in drinkwater

  Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Als er in huis loden leidingen of nieuwe kranen en/of leidingen zijn, kan er lood in het kraanwater komen.

 • Uitkomsten enquête energietransitie

  Inwoners uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden de energietransitie belangrijk, maar het moet wel passen binnen de omgeving. Dat is een belangrijke conclusie uit de enquête over duurzaamheid en wonen zonder aardgas.

 • Oproep aan Installatiebedrijven Actie “Geef Gas met Energie!”

  Dankzij een uitkering van het Rijk kan de gemeente dit jaar duurzaamheidsubsidies beschikbaar stellen voor het instellen van cv-radiatoren, doorstroomboilers en radiatorventilatoren. De subsidies worden binnenkort beschikbaar gesteld aan particuliere woningeigenaren in de vorm van waardebonnen. Deze waardebonnen kunnen uitsluitend bij installatiebedrijven in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden ingeleverd.

 • Burgemeester Jeroen Gebben opent samen met vier basisschoolleerlingen Holocaustmonument in Gytsjerk

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Gemeente Tytsjerksteradiel herdenkt, in samenwerking met doarpsbelang Gytsjerk, de slachtoffers door het plaatsen van het monument ‘Levenslicht’ bij de splitsing Rinia van Nautaweg en Trynwâldsterdyk in Gytsjerk

 • Mogen zakken huishoudelijk afval naar de milieustraat?

  Gisteravond is er een bericht op WâldNet verschenen over dat het huishoudelijk afval niet meer welkom is bij de Milieustraat. Wij hebben een inwoner uit Suwâld die de milieustraat bezocht helaas verkeerd geïnformeerd door aan te geven dat hij zijn zakken huishoudelijk afval hier niet mag inleveren. Zakken huishoudelijk afval mogen wel worden ingeleverd, maar hier zijn kosten aan verbonden.

 • Regio Noordoost Fryslân stelt mobiliteitsvisie vast

  Een goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat Noordoost Fryslân een dynamische plattelandsregio is waar het mooi wonen, werken en leven is. De regio heeft als ambitie: gezonde, vlotte, veilige en duurzame mobiliteit en een mobiliteitsnetwerk dat de bestaande netwerken voor fiets, openbaar vervoer en auto aan elkaar verknoopt. Zodat iedereen kan kiezen hoe hij wil reizen, en het makkelijk is om over te stappen. Op 21 januari 2020 hebben de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân de Mobiliteitsvisie voor Noordoost Fryslân en de regionale opgaven vastgesteld.

 • Tytsjerksteradiel neemt aanbevelingen rapport kunstgras serieus

  Vorig jaar heeft de gemeente Tytsjerksteradiel opdracht gegeven voor het uitvoeren van een bodemonderzoek rondom de kunstgrasvelden in Tytsjerksteradiel. Het onderzoek is uitgevoerd om in kaart te brengen wat de invloed is van het rubber in het kunstgras op het omringende milieu.

 • Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel nemen uit voorzorg maatregelen met Citrix server

  De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben donderdagavond 16 januari uit voorzorg besloten de Citrix server voor bepaalde externe locaties uit te schakelen.

 • Oud papier inzameling Oentsjerk op donderdag

  In de afvalkalender van Oentsjerk staat dat de inzameling van oud papier plaatsvindt op vrijdag. Dit is niet correct, de inzameling is op de donderdag. De genoemde data kloppen wel. De eerste inzameldatum is donderdag 16 januari. De inzameling start om 18.00 uur. Zorg er dus voor dat u het oud papier, stevig verpakt of gebundeld, vóór 18.00 uur aan de weg zet.

 • Jeugd-, dorpen- en Participatieteams samen verder In gebiedsteam

  Soms komt u er zelf even niet uit en heeft u ondersteuning nodig. Afhankelijk van uw vraag had u hierover contact met het dorpenteam, participatieteam of jeugdteam van Tytsjerksteradiel. Vanaf 1 januari 2020 gaan deze teams samen verder in een gebiedsteam en kunt u daar terecht met al uw vragen. De gebiedsteams zijn er voor alle inwoners uit de gemeente van jong tot oud.

 • Ruim vier ton voor actie ‘Geef gas met Energie!’

  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helpen huiseigenaren energie te besparen

  De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan huiseigenaren helpen om energie te besparen en zo bijdragen aan de CO2-reductie. De gemeenten krijgen € 425.000 van het rijk voor de actie ‘Geef gas met Energie!’.

 • Uitnodiging kick-off lokaal sportakkoord Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

  De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en diverse sportorganisaties hebben de handen ineengeslagen om te komen tot een lokale variant van het Nationaal Sportakkoord ‘Sport Verenigt Nederland’. Het doel is om lokaal een extra impuls te geven aan sport- en beweegactiviteiten. Het lokale sportakkoord bouwt voort op ambities uit het nationale akkoord en richt zich o.a. op duurzame sportinfrastructuur, een positieve sportcultuur, vitale sport- en beweegaanbieder, van jongs af aan vaardig in beweging en inclusief sporten en bewegen.

 • Enquête energietransitie

  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor een duurzame toekomst voor haar inwoners. We willen zoveel mogelijk inwoners betrekken en raadplegen over dit belangrijke onderwerp. Geef daarom uw mening en vul de enquête in. Dit kan tot en met 5 januari 2020.  

 • 75 jaar vrijheid: subsidieregeling voor activiteiten

  Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel stellen subsidie beschikbaar voor activiteiten die in 2020 worden georganiseerd rond 75 jaar vrijheid. Beide gemeenten stellen € 10.000 euro beschikbaar. Subsidie kan aangevraagd worden van 1 januari tot en met 29 februari 2020.  

 • 17 december vergadering Algemeen Bestuur van de Werkmaatschappij 8KTD

  Op dinsdag 17 december a.s. is er een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Werkmaatschappij 8KTD (de samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel). De vergadering is openbaar en begint om 12.00 uur in het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel, Raadhuisweg 7 in Burgum. De eindtijd staat niet vast, maar de ervaring leert dat het niet langer duurt dan een kwartier.

 • Rond de feestdagen reizen met Jobinder? Boek op tijd uw wmo-rit!

  Wilt u rond de kerstdagen en oud & nieuw naar vrienden of familie dan is het belangrijk dat u op tijd uw WMO-rit boekt. Tijdens de feestdagen is het niet mogelijk een WMO-rit te boeken. 

 • Gemeente Tytsjerksteradiel stopt voorlopig met dienstverlening via Whatsapp

  Vanaf 7 december 2019 is het helaas niet meer mogelijk om de gemeente Tytsjerksteradiel een Whatsapp-bericht te sturen.  

  Whatsapp heeft onlangs de gebruikersvoorwaarden voor overheden aangepast en biedt daardoor geen goede en werkbare oplossing meer. Daarom heeft de gemeente Tytsjerksteradiel besloten eerst te stoppen met het gebruik van dit kanaal, totdat er ook voor overheden een goede oplossing is gerealiseerd.

 • Wijzigingen minimaregelingen per 01-01-2020

  In april van dit jaar heeft de gemeenteraad de plannen met het Sociaal Domein vastgesteld. Deze plannen staan in het Beleidskader Sociaal Domein. Deze nieuwe plannen zijn nodig omdat de gemeente voor de uitvoering van de wetten in het Sociaal Domein steeds minder geld krijgt van het Rijk, maar nog steeds heel veel moet doen.

  De gemeente neemt daarom maatregelen om het uitvoerbaar en betaalbaar te houden. Er is ook gekeken hoe de minimaregelingen aangepast kunnen worden. We hebben ons best gedaan om de gevolgen voor u zo klein mogelijk te houden, maar het blijft niet allemaal zoals u het gewend was. Soms is het een verbetering, soms is het een verslechtering, soms verandert de aanvraagprocedure en sommige dingen blijven gelijk.

 • Koninklijke erepenning voor Christelijke Fanfare De Lofstem uit Sumar

  Christelijke Fanfare “De Lofstem” in Sumar bestaat dit jaar 100 jaar. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum heeft Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke erepenning toegekend aan deze muziekvereniging in gemeente Tytsjerksteradiel. De Erepenning werd zaterdag 23 november tijdens het jubileumconcert door burgemeester Jeroen Gebben uitgereikt aan Trynke van der Veer, voorzitter van De Lofstem. De erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van De Lofstem.

 • Gemeentehuis kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

  De gemeente Tytsjerksteradiel zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt het gemeentehuis van 25 november tot 10 december oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

 • Verwijderen noodbrug en terugplaatsen brugdek Aldtsjerk

  Na de aanrijding met de monumentale brug over de Moark in Aldtsjerk is de bovenbouw verwijderd en kon de brug niet meer worden bediend. Om vaarverkeer tijdens het vaarseizoen mogelijk te maken hebben we in juli een noodbrug geplaatst. Op donderdag 28 november plaatsen we het oorspronkelijke brugdek zonder bovenbouw terug. Hierdoor is de brug die dag vanaf 07:00 tot het einde van de middag gestremd voor alle verkeer. Voor fietsers geldt een omleiding via Hjelburd en Klaas Douwesweg. Voor voetgangers is er geen alternatieve route beschikbaar. Autoverkeer kan via de provinciale weg rijden.

 • Ontheffing aanvragen voor carbid schieten kan tot 1 december

  Het afschieten van carbid is een echte traditie op oudejaarsdag. Het is belangrijk dat dit veilig en zonder al te veel overlast gebeurt. Voordat u carbid afschiet, hebt u ontheffing nodig van de gemeente.

 • Ondernemers en college Tytsjerksteradiel ontbijten samen op de Dag van de Ondernemer

  Op de Dag van de ondernemer organiseerde het college van B&W in Tytsjerksteradiel een ontbijt met ondernemers die te maken hebben met de gevolgen van de stikstof- en PFAS-problematiek. Tien ondernemers uit het grondverzet, de bouw, hoveniers en de landbouw schoven aan om over deze actuele problematiek van gedachten te wisselen. Er was volop de gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen, oplossingen van ondernemers te bespreken en wat de gemeente hierin kan betekenen.

 • Drie kwaliteitsscenario’s voor nieuw rioleringsplan ‘Wettersoarch’

  Voor het opstellen van het nieuwe verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan (vGRP) ‘Wettersoarch’ zijn drie kwaliteitsscenario’s opgesteld. In de beleidskeuzenotitie zijn de mogelijke scenario’s beschreven.

 • Brasserie Om de Dobben en Bouwbedrijf Swart winnen Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019

  Woensdagavond 13 november zijn Brasserie om de Dobben uit Burgum en Bouwbedrijf Swart uit Eastermar uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019. Bij het stemmen op de publieksprijs kwam De Timmermantsjoender uit Garyp als winnaar uit de bus. De uitreiking van de prijzen vond plaats in Glinstrastate te Burgum. Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseerden de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel dit jaar voor het eerst. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken. De prijs past bij een gemeente die zich voor de tweede keer op rij de meest MKB-vriendelijkste gemeente van Fryslân mag noemen.

 • Vergadering Algemeen Bestuur Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân

  Op 6 december 2019 is er een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening ‘Fryslân’. De vergadering start om 14:00 uur en vindt plaats op het kantoor van Caparis NV aan de Ampèrelaan 2 in Drachten. Belangstellenden zijn welkom om deze vergadering bij te wonen, zij kunnen zich melden bij de receptie.

 • Kinderen brengen burgemeester gezond ontbijt in gemeentehuis

  Vanochtend brachten 13 leerlingen van groep 6 van CBS ‘De Paadwizer’ uit Oentsjerk een ontbijtje bij burgemeester Jeroen Gebben in het gemeentehuis. In de raadzaal gaven ze met het Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 2800 basisscholen.

 • Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen gaan samen voor lokaal sportakkoord

  De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen gaan samen aan de slag met een lokaal sportakkoord. In januari van het komend jaar start een sportformateur met de procesbegeleiding voor het opstellen van dat akkoord. Daarin maken lokale partijen, zoals de gemeente en sportaanbieders, afspraken met elkaar. ‘Over hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen de gemeente willen bereiken’, aldus wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel. ‘Hoofddoel is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen’, vult wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen aan. ‘De regeling past prima in het ingezette beleid zoals door beide raden vastgesteld en is onderdeel van het Nationaal Sportakkoord’.

 • Uitnodiging | Uitreiking Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel

  Op woensdag 13 november is het zover: de uitreiking van de Ondernemersprijs van Tytsjerksteradiel! Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseren dit jaar voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken. De prijs past bij een gemeente die zich voor de 2e keer op rij de meest MKB-vriendelijkste gemeente van Fryslân mag noemen. Ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en overheid zijn van harte welkom om bij de feestelijke onthulling van de winnaars te zijn.
   

 • Wegwerkzaamheden en stremming doorgaande weg Tytsjerk

  De doorgaande weg door Tytsjerk binnen de bebouwde kom is aan onderhoud toe. De weg is daarom afgesloten van 28 oktober tot uiterlijk 29 november.

 • Informatie over winningsplannen

  De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de volgende winningsplannen (gaswinning) in procedure gebracht en ons gevraagd hiervan een mededeling te plaatsen.

 • Bladcontainers voor bladafval geplaatst

  Net zoals voorgaande jaren plaatsen we op meerdere locaties binnen de gemeente bladcontainers. Wanneer er geen overlast meer is van bladval, worden de containers opgehaald en de bladeren verwerkt tot compost. Let op: deze bladcontainers zijn alleen bedoeld voor bladeren en niet voor snoeihout of andere materialen.

 • Genomineerden Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019 bekend

  Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseren dit jaar voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel. Met dit initiatief willen de beide organisatoren hun waardering voor het bedrijfsleven in de gemeente uitspreken. De prijs past bij een gemeente die zich voor de 2e keer op rij de meest MKB-vriendelijkste gemeente van Fryslân mag noemen.

 • Focus op herstel en versterking in begroting 2020 Tytsjerksteradiel

  In de begroting 2020 focust het college van Tytsjerksteradiel op financieel herstel van de gemeente en het versterken van de organisatie, zodat de gemeente beter is voorbereid op huidige taken en toekomstige uitdagingen. Het college gebruikt nog twee jaar de algemene reserve om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Het college verwacht vanaf 2022 weer een gezond evenwicht te hebben in de inkomsten en uitgaven.

 • Aanwijzing lokale publieke media-instelling

  De huidige aanwijzingstermijn van vijf jaar voor de lokale omroep verloopt op 3 juli 2020. Partijen die in aanmerking willen komen voor een aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Tytsjerksteradiel, kunnen voor 4 januari 2020 een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media.

 • Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tekenen samen voor Jongeren Op Gezond Gewicht

  In de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen alle jongens en meiden de komende jaren nog meer de mogelijkheid om gezond op te groeien. Wethouders Margreet Jonker (Achtkarspelen) en Andries Bouwman (Tytsjerksteradiel) plaatsten maandag 7 oktober hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

 • Gemeente wil duidelijkheid over verplichte aanschaf regenwatersystemen

  Gemeente Tytsjerksteradiel wil weten of het eigenaren had mogen verplichten een regenwatersysteem af te nemen bij de aankoop van een vrije woningkavel. Enkele eigenaren van een regenwatersysteem starten na overleg met de gemeente een juridisch proces om hier duidelijkheid van de rechtbank over te krijgen.

 • Tytsjerksteradiel rookvrij

  Kinderen en roken horen niet bij elkaar volgens de leden van het Strategisch Platform Jeugd. Plekken waar kinderen komen, zouden rookvrij moeten zijn. De partijen in het Platform, waaronder gemeente Tytsjerksteradiel, verschillende kinderopvangorganisaties, Kearn, GGD Fryslân en de basis- en middelbare scholen, ondertekenden deze week in het gemeentehuis de intentieverklaring “Rookvrije Generatie” om Tytsjerksteradiel rookvrij te maken.
   

 • Wie wint de ‘Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel’?

  Op woensdag 13 november wordt voor de eerste keer de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel uitgereikt. De ondernemersprijs is een initiatief van Rabobank Drachten Noordoost Friesland en de gemeente Tytsjerksteradiel. Het is een prijs voor ondernemingen die zich de afgelopen tijd het best hebben gemanifesteerd binnen onze gemeente. Welke ondernemer scoort op het gebied van bedrijfsvoering, innovatie, duurzaamheid, werkgelegenheid en maatschappelijke betrokkenheid? Kortom: wie is de beste ondernemer in onze gemeente?

 • Pilot snelvaren Burgumer Mar in 2019 stopgezet door rechter

  de rechter heeft besloten dat snelvaren op de Burgumer Mar niet is toegestaan in 2019. De uitspraak van vandaag geeft nog geen duidelijkheid over het experiment in 2020. De verwachting is dat de rechter hier na de zomer uitspraak over doet. Afhankelijk van deze uitspraak kijkt de provincie hoe de proef in 2020 een goed vervolg kan krijgen.

 • Aangepaste dienstverlening voor buitenmedewerkers door hoge temperaturen

  Door de hoge temperaturen van de aankomende dagen werkt het buitenpersoneel van woensdag t/m vrijdag volgens een aangepast schema. Dit betekent het volgende:

 • Aannemersbedrijf W.J. Haafkes en Zonen BV en Pranger Rosier bouwen nieuwe sporthal in Burgum

  Aannemersbedrijf W.J. Haafkes en Zonen BV uit Goor/Deventer mag, samen met Pranger-Rosier Installaties uit Dokkum, de sporthal in Burgum bouwen. Woensdag 17 juli 2019 werd de overeenkomst door alle partijen ondertekend. Wethouder Gelbrig Hoekstra-Mozes tekende namens de gemeente Tytsjerksteradiel. ’Na de eerste fase planvorming, samen met het burgerinitiatief, kunnen we nu de volgende stap zetten en dat is het starten van de bouw’. Namens Haafkens en Zonen tekende directeur Fons Haafkes en namens Pranger-Rosier directeur Marc Mulder. ‘We zijn erg blij met de opdracht. We bouwen ruimte en ruimte smoort de drukte,’ aldus Fons Haafkes.

 • Zwembad De Wetterstins gedurende zomerperiode gesloten

  Het zwembad de Wetterstins is gesloten van maandag 15 juli tot en met zondag 25 augustus. Toch zwemmen in de zomerperiode? Je kunt terecht in het buitenbad De Sawn Doarpen in Gytsjerk. Dit bad is de hele zomer geopend. Kijk voor de openingstijden op www.sawndoarpen.nl

 • Aannemersbedrijf C. van den Adel Burgum aan de slag met herinrichting Stationskwartier Hurdegaryp

  Het werk “Herinrichting van het zogenaamde Stationskwartier in Hurdegaryp” is de gemeente voornemens te gunnen aan aannemersbedrijf C. van den Adel uit Burgum. Wethouder Tytsy Willemsma opende gister de enveloppen met de inschrijfbiljetten. “De gemeente Tytsjerksteradiel is der mei ynnommen dat nei Garyp, Burgum en Hurdegaryp doarp no ek it lêste dielprojekt fan it Programma Kansen in Kernen Tytsjerksteradiel los kin. Wy binne der ek wol grutsk op dat it wurk yn Hurdegaryp Stationskwartier opnij útfiert wurde sil troch dizze oannimmer út eigen gemeente”.

 • Vergadering Algemeen Bestuur Werkmaatschappij Achtkarspelen Tytsjerksteradiel

  Op dinsdag 9 juli is er een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Werkmaatschappij 8KTD (samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel).

 • Watertappunt voor Wetter en Willepark Burgum

  Wethouder Tytsy Willemsma heeft op maandag 1 juli het watertappunt in het Wetter en Willepark in Burgum officieel in gebruik genomen. Leerlingen van de eerste klas van OSG Singelland uit Burgum hadden de officiële primeur: tijdens hun sportdag vulden zij hun eigen flesje of bidon via het watertappunt. Het tappunt is nu een aantal weken in gebruik en is enthousiast ontvangen door de bezoekers van het park.
   

 • Plaatsing tijdelijke noodbrug in Aldtsjerk

  Op dinsdag 11 juni is de monumentale brug over de Moark in Aldtsjerk aangereden door een vrachtwagen. De bovenbouw van de brug is hierbij dusdanig beschadigd dat er gevaar dreigde voor instorting. Diezelfde dag is besloten de gehele bovenbouw te verwijderen en voor reparatie af te voeren. Hier lees je wat de consequenties zijn voor voetgangers, fietsers, autoverkeer en scheepvaart.

 • Brug in Aldtsjerk

  Op dinsdag 11 juni is de monumentale brug over de Moark in Aldtsjerk aangereden door een vrachtwagen. De bovenbouw van de brug is hierbij dusdanig beschadigd dat er gevaar dreigde voor instorting. Nog diezelfde dag is besloten de gehele bovenbouw te verwijderen en voor reparatie af te voeren. Door het ongemak is de brug één dag gestremd geweest voor alle verkeer.

 • Gedeputeerde Kielstra op bezoek in de Noardlike Fryske Wâlden

  Maandag 4 februari bezocht gedeputeerde Kielstra de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Jonker van Achtkarspelen ontvingen de gedeputeerde bij de klompenmakerij/ klompenmuseum in Noardburgum. Met het bezoek willen beide gemeenten de Noardlike Fryske Wâlden onder de aandacht brengen. “In Friesland hebben we de wadden, de meren en Leeuwarden als culturele hoofdstad 2018 maar we hebben ook de Wâlden. Deze regio heeft alles: cultuur, karakter en streekproducten en dat verdient de aandacht,” aldus wethouder Hoekstra. Naast de gedeputeerde waren er ook gasten van Merk Fryslân en de Toerisme Alliantie Friesland aanwezig om mee te praten over de ontwikkeling van de Noardlike Fryske Wâlden.

 • Problemen online afspraken maken

  Een aantal weken geleden is er een update geweest van het afsprakensysteem. Het afsprakensysteem werkt daardoor niet goed in verouderde browsers.