Door de oorlog ontvluchten mensen uit Oekraïne hun land. In onze gemeente hebben wij een aantal opvanglocaties ingericht. Ook verblijven een aantal vluchtelingen bij mensen thuis. Wij sluiten ons aan bij de coördinatie vanuit de veiligheidsregio Fryslân.

Heeft u vragen over de opvang van vluchtelingen?

We hebben voor u een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet.

Stand van zaken opvanglocaties (31-01-2023)

Op dit moment zijn de volgende opvanglocaties in gebruik voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne:

De Klinze

Vanaf 1 maart wordt het maximaal aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen in de Klinze uitgebreid van 40 naar 70 bedden. De opvang is hier gestart vanaf 14 november en loopt tot op heden naar wens. Door deze beperkte uitbreiding komen wij als gemeente tegemoet aan de vraag van het Rijk om het aantal bedden te verhogen. De Klinze wordt de komende weken klaar gemaakt voor de komst van de extra vluchtelingen.

Calamiteitennummer De Klinze

Bij calamiteiten of dringende vragen kunt u bellen met: 06 - 43 40 55 10. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. U komt dan in contact met de beveiliging.

Berchhiem

Op dit moment is Berchhiem volledig in gebruik. Deze locatie vangt ook Oekraïense vluchtelingen met een complexe medische zorgvraag op en heeft daarbij een provinciale en landelijke functie.

Kerkwoning Hurdegaryp

In Hurdegaryp is de kerkwoning van de PKN-kerk tot maart 2023 beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. De kerkwoning, vrijstaand met grote tuin, is geschikt voor de opvang van een gezin of familie van maximaal 10 personen. 

We hebben geen invloed op hoe lang de vluchtelingen in onze gemeente blijven

Sommige vluchtelingen blijven misschien een paar dagen of weken in de opvanglocatie en kiezen ervoor om bijvoorbeeld dichter bij familie of vrienden te verblijven die elders in Nederland in een opvanglocatie of gezin zitten. Deze vrijheid hebben ze.

Woont u in Tytsjerksteradiel en vangt u al vluchtelingen op?

Dan kunnen zij zich bij ons inschrijven. Bel ons op 14 0511(externe link) om een afspraak te maken. De vluchtelingen hoeven niet meer naar Heerenveen om zich daar aan te melden.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger?

Vrijwilligersorganisatie KEaRN heeft de afgelopen periode al veel aanmeldingen gekregen van inwoners die willen helpen. Daar zijn we ontzettend blij en dankbaar voor. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich willen inzetten.

We hebben nu zelfs zóveel aanmeldingen dat we op dit moment niet meer op zoek zijn naar vrijwilligers. Als we in de toekomst weer nieuwe vrijwilligers nodig hebben dan laten we dat uiteraard weten.

Wilt u helpen als tolk?

Bel of app naar Jildou Jager van KEaRN op 06 – 836 715 48.

Wilt u vluchtelingen opvangen en heeft u hier vragen over?

We hebben voor u een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet.

Opvangplaats aanmelden?

Het is mooi om te zien dat veel inwoners een helpende hand bieden. En dat inwoners bereid zijn om vluchtelingen op te vangen. Op dit moment zorgt de gemeente ervoor dat vluchtelingen een plek krijgen in een gemeentelijke opvanglocatie. Daar is nu nog voldoende plek en er is (nog) geen noodzaak om ze onder te brengen bij particulieren.

 • Wilt u onderdak bieden? 
  Er zijn meerdere initiatieven die dat regelen. Kijk op RefugeeHelp.nl(externe link) hoe u zich kunt aanmelden.
 • Biedt u al onderdak aan Oekraïense vluchtelingen? 
  Dan is het belangrijk dat zij zich zo snel mogelijk inschrijven. Bel ons voor een afspraak op 14 0511.

Opvang bieden

Wilt u een vluchteling bij u thuis laten logeren? Dat kunnen wij alleen maar waarderen. Wel vragen wij u om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Bedenk dat het nu nog niet duidelijk is hoe lang zij bij u verblijven. Een paar dagen is nog te overzien, maar wat als het om een paar weken of maanden gaat?
 • Deze mensen hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen dagen en de kans is groot dat er sprake is van oorlogstrauma en andere psychische klachten. Dit heeft invloed op het gedrag. Dit heeft ook invloed op uw eigen gezin.
 • Hoewel de vluchtelingen vrij zijn om te werken in Nederland en recht hebben op financiële bijstand, zal er zeker de eerstkomende tijd nog geen sprake zijn van inkomen. Bedenk dat dit betekent dat u extra monden te voeden heeft.
 • Daarnaast betekent dit iets voor uw gezinssamenstelling en daarmee wellicht voor bepaalde inkomenscomponenten zoals uw eigen uitkering of toeslagen.
 • Onverzekerde vluchtelingen uit Oekraïne komen in aanmerking voor medisch noodzakelijke zorg. Medisch noodzakelijke zorg houdt in dat er een behandeling plaatsvindt in een ziekenhuis of elders omdat de zorg niet uitgesteld kan worden.

Meer informatie

 • Kijk op de website van VluchtelingenWerk(externe link) voor actuele informatie aan iedereen die vluchtelingen wil ondersteunen. Je vindt er antwoord op veelgestelde vragen en verwijzing naar ketenpartners en relevante organisaties.
 • Het online platform RefugeeHelp.nl(externe link) biedt actuele informatie (onder andere juridische zaken, huisvesting, medische zorg, activiteiten) aan vluchtelingen uit Oekraïne in hun eigen taal. Ook wijst de website de weg naar organisaties en initiatieven die voor Oekraïense vluchtelingen van belang zijn. (In Engels, Russisch, Oekraïens en Nederlands)
 • De informatielijn 020-3001414 en het mailadres Oekraïne@vluchtelingenwerk.nl zijn dagelijks bereikbaar voor Oekraïense vluchtelingen en (particuliere) hulpaanbieders.
 • De op site van de Rijksoverheid(externe link) vind u ook landelijke informatie over de opvang.