Met energie werken wij aan duurzame, groene en schone gemeenten. Dat is nodig om prettig te kunnen blijven wonen, werken en leven. Ook voor onze volgende generatie. We gaan aan de slag met besparen van energie en het duurzaam opwekken van energie. En we gaan onze woningen en gebouwen op andere manieren verwarmen, zonder aardgas. We zoeken naar haalbare en betaalbare manieren. Dat doen we stap voor stap, samen met u! Denk en doe mee. Ga met energie aan de slag. Zet de kachel een graadje lager, kijk hoe u uw/jij jouw woning goed kunt isoleren, pak eens wat vaker de fiets en denk na over de invulling van uw/jouw duurzame toekomst.

Duurzaamheidsagenda en warmtevisie

Het Rijk verwachtte van iedere gemeente per 2021 een warmtevisie waarin staat wanneer en hoe buurten en dorpen de komende jaren geleidelijk van het aardgas af gaan. Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn de eerste Friese gemeenten die een warmtevisie gereed hebben. Ook is een duurzaamheidsagenda opgesteld waarin de koers is uitgezet om gemeentelijke ambities en landelijke opgaven te realiseren.

Uitkomsten enquête energietransitie

Inwoners uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden de energietransitie belangrijk, maar het moet wel passen binnen de omgeving. Dat is een belangrijke conclusie uit de enquête over duurzaamheid en wonen zonder aardgas. Bent u benieuwd naar alle uitkomsten? U vindt ze onderaan deze pagina. 

Besluitvorming

De duurzaamheidsagenda en de warmtevisie zijn op 18 februari 2021 vastgesteld door de beide gemeenteraden.

Energieloket

Heeft u vragen over duurzaam (ver)bouwen of energie besparen? Wilt u onafhankelijk advies? Of een quickscan laten uitvoeren? Het Energieloket kan u hierbij helpen. De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, makelaars, bouwbedrijven en de Rabobank hebben hun krachten gebundeld in het loket. Zij kijken samen met u naar de meest energiezuinige oplossing voor uw woning. Lees wat het Energieloket voor u kan betekenen op de website van het Energieloket(externe link).

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de duurzaamheidsagenda? Vul dan het online contactformulier(externe link) in.